B2B leadgeneratie richt zich op alles wat te maken heeft met de zoektocht naar nieuwe zakelijke klanten. Van de bepaling op welke bedrijven u zich het best kunt richten tot de benadering van deze prospects en de uiteindelijke omzetting van lead naar klant. Deze wikipagina beschrijft de stromingen binnen B2B leadgeneratie en geeft met een praktisch stappenplan aan hoe u uw marketingtechnieken zo effectief en zo efficiënt mogelijk inzet.
In dit geval vinden de leads u zelf. Ze hebben bijvoorbeeld een specifieke vraag of een probleem en zijn zelf op zoek gegaan naar een oplossing. Bedrijven die zich bezig houden met inbound leadgeneratie zorgen ervoor dat ze eenvoudig te vinden zijn. Ze zijn op het juiste tijdstip aanwezig op plaatsen waar leads de bedrijven nodig hebben. Om vindbaar te zijn, creëren ze relevante (online) content en ze werken aan SEO optimalisatie om in zoekmachines beter gevonden te worden. Daarnaast is aanwezigheid op voor leads relevante social media belangrijk.
In plaats van te wachten, pushen bedrijven hun boodschap in dit geval actief naar potentiële leads. Zonder dat ze er zeker van zijn of deze potentiële leads op dat moment wel op zoek naar hen zijn. Telemarketing kan hiervoor worden ingezet, waarbij bedrijven proactief bellen om hun producten of diensten aan te bieden. Daarnaast is (online en offline) adverteren of direct marketing ook een optie.
Lees ook: Intelligente leadgeneratie in B2B
Of u nu via inbound of outbound leads genereert, het proces verloopt meestal in vier fases.
Een prospect is een bedrijf dat de intentie heeft om een product of dienst te kopen dat vergelijkbaar is met wat u aanbiedt. In de B2B sector gaat het vaak om bedrijven die een oplossing zoeken voor een specifiek probleem. Deze bedrijven hoeven u nog niet te kennen. Het kan dan ook lastig zijn goede prospects te vinden. Een grondige marktanalyse uitvoeren kan u hierbij helpen.
Heeft u prospects gevonden, dan kunt u deze in groepen indelen. Deze segmentatie kan gebeuren op basis van verschillende eigenschappen, zoals:
Na de segmentatie bepaalt u op welke segmenten u zich wilt focussen. Vervolgens is het de kunst om de juiste acties te bedenken en potentiële leads binnen deze segmenten te benaderen. Dit kan via inbound of outbound marketing.
Het geïnteresseerde bedrijf heeft zich kenbaar gemaakt, heeft contactgegevens achtergelaten en is bij uw salesafdeling terechtgekomen. Het is nu aan sales om de lead om te zetten (te converteren) naar een klant.
Het is belangrijk om te weten met wie u zakendoet. Graydon biedt u een gratis check aan om u inzicht te geven in de financiële situatie van één van uw Belgische zakenrelaties.