6 méthodes pour agir en fonction des informations d’entreprise
Terug naar overzicht
blog

De 9 voordelen van een landbouwvennootschap

De boeren hebben het moeilijk vandaag. En toch nam het aantal landbouwvennootschappen de laatste jaren gevoelig toe. Zijn de voordelen van een landbouwvennootschap hiervoor verantwoordelijk? Misschien kunt u ook profiteren van deze aantrekkelijke vennootschapsvorm.

Momenteel maken landbouwvennootschappen 23,7% uit van alle bedrijven in de land- en bosbouwsector. En dat aandeel groeit nog steeds. Opvallend, nu het aantal echte landbouwbedrijven afneemt en de bewerkte oppervlakte per onderneming stijgt.

Overzicht van het aantal actieve landbouwvennootschappen in België:

landbouwvennootschappen.png

De landbouwvennootschap is dan ook een buitenbeentje, schreven we in deze blog. Als we de rechten en plichten overlopen, dan is het niet verwonderlijk dat deze vennootschapsvorm erg aantrekkelijk is. Een overzicht van de voordelen van een landbouwvennootschap:

1. Oprichting bij onderhandse of authentieke akte

De oprichting van een landbouwvennootschap is geen dure zaak. Een onderhandse of authentieke akte volstaat. Een authentieke akte is verplicht wanneer bij de oprichting onroerende goederen of rechten worden ingebracht.

2. Financieel plan is niet verplicht

Bij de start bent u niet verplicht om een financieel plan in te dienen. Al willen we elke starter en bedrijfsleider wel aanraden een business- en financieel plan te schrijven.

3. Geen verplichte publicatie jaarrekeningen

De landbouwvennootschap brengt weinig kosten met zich mee. Ze heeft opmerkelijk weinig boekhoudkundige verplichtingen. Zo is de vennootschap niet verplicht om jaarrekeningen op te maken en te publiceren.

4. Grote fiscale flexibiliteit

U kunt kiezen tussen drie fiscale regimes:

  1. de vennootschapsbelasting,
  2. de personenbelasting gebaseerd op werkelijke winst,
  3. de personenbelasting met toepassing van het landbouwforfait.

Er kan na verloop van tijd zelfs gewisseld worden.

5. Minimumkapitaal kan in natura

Het minimumkapitaal voor de oprichting van een landbouwvennootschap bedraagt 6.150 euro. Het verplichte volstorten kan ook in natura. Wanneer er gekozen wordt voor de vennootschapsbelasting moet de landbouwvennootschap minstens drie vennoten tellen, in plaats van twee. Het maatschappelijk kapitaal moet minstens 30.950 euro bedragen.

6. Landbouwer moet geen btw doorstorten

De landbouwondernemer is vrijgesteld van de meeste verplichtingen die hij in de normale regeling wel zou hebben, lezen we bij de FOD Financiën.

  • Hij moet geen facturen uitreiken.
  • Hij moet de btw niet aan de overheid doorstorten.
  • Hij moet geen periodieke aangiften invullen.

7. Inkomsten rechtstreeks voor de boer

De inkomsten van de vennootschap komen rechtstreeks toe aan de vennoten, met een belasting op inkomsten in de personenbelasting.

8. Stille vennoot aansprakelijk volgens inbreng

Deze vennootschapsvorm faciliteert de samenwerking tussen een kapitaalverstrekker (stille vennoot) en de landbouwer (beherende vennoot). De kapitaalverstrekker is maar aansprakelijk ten belope van zijn of haar inbreng.

9. Aanvullende activiteiten mogelijk

Naast de traditionele land- en tuinbouwactiviteiten, kunt u onder deze vennootschapsvorm ook gelinkte activiteiten uitvoeren: de verwerking en commercialisering van melk, tabak, groenten, fruit, … of de opening van een B&B. Voorwaarde is dat deze bijkomstige activiteiten niet groter mogen zijn dan de specifieke land- en tuinbouwactiviteiten.

Gelijkaardige publicaties