De beurs minder aantrekkelijk voor familiale ondernemingen
Terug naar overzicht
blog

De beurs minder aantrekkelijk voor familiale ondernemingen

Er is een kentering op til. Pairi Daiza, CMB en Spadel willen af van hun beursnotering. Zo tonen ze aan dat de beurs minder aantrekkelijk geworden is voor familiale ondernemingen. En daar zijn een aantal redenen voor.

Een dierenpark, een scheepvaartgroep en drankenproducent. Op het eerste zicht hebben ze weinig met elkaar gemeen. En toch zetten Pairi Daiza, CMB en Spadel binnen eenzelfde periode eenzelfde stap. Ze halen hun bedrijf van de beurs. Of hebben de intentie om dit in de nabije toekomst te doen. Waarom beslissen beursgenoteerde ondernemingen plots om de beurs te verlaten? Ik zie 3 redenen:

1. Aandeelhouder is gemakkelijk uit te kopen

Een van de voornaamste redenen waarom een bedrijf de beurs op wil, is groeikapitaal ophalen. Ze tonen zich als financieel gezonde bedrijven die op lange termijn willen groeien, meerwaarde willen creëren om in de toekomst een mooie rendement op te leveren voor de aandeelhouders.

Maar deze belofte van rendement weegt vaak zwaar voor familiale bedrijven. Ze spelen liever het spel van de rede, waardoor de verzamelde winsten vaak beperkt zijn. Gevolg van dit lage rendement is dat minderheidsaandeelhouders vaak graag hun aandelen verkopen aan de controlerende families. De uitstap verloopt zo relatief eenvoudig.

2. Te veel openheid en te hoge kosten

Voor bedrijven van beperkte grootte wegen de kosten van een beursnotering zwaar. Er zijn de officiële rapportage- en informatieverplichtingen, de nood om juristen erbij te betrekken, accountants, auditors om de beurslancering en beursgang goed te laten verlopen. Verder mag een beursgenoteerd bedrijf zich verwachten aan veel meer aandacht, moet het kunnen omgaan met kritiek en een ruim pallet aan stakeholders, moet het in staat zijn professioneel te communiceren, enzovoort.

3. De interesse van investeerders is laag

De interesse van investeerders voor dit type familiale bedrijven is eerder laag. Hierdoor worden de aandelen nauwelijks verhandeld. Marc Saverys van CMB verwoordde het zo in zijn persbericht: "De beursnotering met zijn beperkte liquiditeit is vandaag een handicap geworden voor de verdere ontwikkeling en de langetermijndoelstellingen van CMB in snel veranderende scheepvaartmarkten.”

En was de beursnotering nu net niet bedoeld om de groei op langere termijn te ondersteunen?

Gelijkaardige publicaties