Order to cash (O2C) : évitez l'inefficacité
Terug naar overzicht
blog

Wat is dat toch met die Bel-me-niet-meer-lijst?

Op 5 augustus 2012 trad de wet in voege die de Bel-me-niet-meer-lijst verplicht. De Belgian Direct Marketing Association (BDMA) nam daarop het initiatief om samen met de telecomoperatoren een centrale lijst op te maken. 

Doel van de nieuwe telecomwet

Consumenten en bedrijven die telefonisch geen commerciële aanbiedingen willen ontvangen, kunnen zich inschrijven op de Bel-me-niet-meer-lijst. De inschrijving gebeurt louter op basis van telefoonnummer, ongeacht de personen die daarachter zitten.
Bedrijven, verenigingen, liefdadigheidsinstellingen, … dienen deze nummers uit hun bestanden te schrappen als zij telefonisch commerciële acties voeren.

De Bel-me-niet-meer-lijst

De nieuwe Bel-me-niet-meer-lijst bevat gsm- en telefoonnummers van consumenten én bedrijven. Hij geldt voor alle commerciële telemarketingacties naar prospecten, maar ook naar bestaande klanten. Voer je een commerciële campagne via de telefoon, dan dien je je bestand te ontdubbelen met de lijst. Of je nu lid bent van de BDMA of niet.
Let op, je mag wel contact nemen om informatie te verstrekken over een bestelling of een technisch probleem. Informatieve gesprekken vallen niet onder de nieuwe wet.

Praktisch

Je hebt je ingeschreven op de Bel-me-niet-meer-lijst:

  • De wet voorziet een periode van vijf dagen tussen je inschrijving en de effectieve blokkering van je gsm- of telefoonnummer. 
  • De inschrijving is gratis en geldt voor twee jaar. Na die periode ben je vrij om je inschrijving al dan niet te verlengen. Reageer je niet, dan vervalt je registratie automatisch.
  • Je mist mogelijk een aantal interessante commerciële aanbiedingen.

Je wilt telefonisch prospecteren:

  • Je bent verplicht om alle nummers uit je bestanden te schrappen die ingeschreven zijn op de Bel-me-niet-meer-lijst. Je kunt je doelgroep wel contacteren via een ander kanaal.
  • De BDMA biedt verschillende formules aan om de Bel-me-niet-meer-lijst te verkrijgen:
    • rechtstreekse verbinding met een dagelijkse update 
    • maandelijkse abonnementen zodat je de lijst gedurende een maand onbeperkt kunt downloaden
  • Stel dat je een nummer hebt dat voorkomt op de Bel-me-niet-meer-lijst. Maar je hebt ook de toelating gekregen van die persoon om hem/haar te bellen. Dan dien je de datum van inschrijving en toelating met elkaar te vergelijken. De meest recente actie krijgt altijd voorrang.

Wat doen dataleveranciers?

Leveranciers van adressenbestanden treffen geen enkele verantwoordelijkheid. Jij, als gebruiker van een bestand, dient ervoor te zorgen dat je de telefoonnummers schrapt die voorkomen op de Bel-me-niet-meer-lijst. De bewijslast ligt overigens volledig bij jou.
Graydon Belgium biedt wel de mogelijkheid om bestanden te ontdubbelen met de Bel-me-niet-meer-lijst. Hou er wel rekening mee dat die ontdubbeling slechts beperkt geldig is, aangezien de lijst voortdurend verandert. 

Gelijkaardige publicaties