Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Zet de rentevoet in uw algemene voorwaarden

Wilt u klanten aanzetten tot tijdig betalen? Natuurlijk. Zet dan zeker een rentevoet voor achterstallige betalingen in de algemene voorwaarden op uw factuur.

Wanneer een schuldenaar niet tijdig betaalt, heeft de schuldeiser het recht om interest aan te rekenen. Dit moet vermijden dat het bedrag van zijn vordering wordt uitgehold door de inflatie.

10 tot 12% interest

Schuldeiser en schuldenaar mogen het percentage zelf overeenkomen. Dit kan door dit bijvoorbeeld op te nemen in de algemene voorwaarden op de factuur. Een percentage van 10% à 12% kan gerust worden opgelegd. Met hogere percentages dient u echter voorzichtig te zijn. De rechtbank heeft immers de mogelijkheid om ze te verminderen. Deze kan oordelen dat de interesten buitensporig zijn. De Wet Handelspraktijken verbiedt namelijk vergoedingen die niet evenredig zijn met het nadeel dat de verkoper lijdt.

Wettelijke interestvoet ligt lager

Komen leverancier en klant zelf geen bedrag overeen, dan geldt een wettelijke interestvoet. Deze komt overeen met de referentierente van de Europese Centrale Bank, te verhogen met 7% en afgerond op het hogere 0,5%. In de eerste helft van 2014 bedraagt hij daardoor 8,50%. Deze geldt voor betalingsachterstanden bij handelstransacties op basis van overeenkomsten die gesloten werden na 16 maart 2013. Voor oudere overeenkomsten is dat 7,50%.

Vanaf uiterste betaaldatum

De overeengekomen interest is van toepassing vanaf het moment van de ingebrekestelling. Dit houdt in dat de leverancier nadrukkelijk zijn tegoed moet opvragen. Maar het kan ook sneller. Bijvoorbeeld wanneer u in de algemene voorwaarden opneemt dat bij niet-tijdige betaling de interest zonder ingebrekestelling en van rechtswege verschuldigd is vanaf de uiterste betaaldatum.

De wettelijke interestvoet geldt van rechtswege en zonder ingebrekestelling vanaf de dag na het einde van de betalingstermijn. Is die niet bepaald, dan geldt automatisch dat de betaling voor handelstransacties tussen ondernemingen dient te gebeuren binnen een termijn van dertig kalenderdagen.

Gelijkaardige publicaties