Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Een incassobureau inschakelen: 7 goede redenen

De meest succesvolle zakenlui en investeerders zullen het bevestigen. Cash en een evenwichtige cashflow zijn prioritair wanneer het gaat om duurzaam en gezond ondernemen. Dit geldt vooral voor beginnende en kleine tot middelgrote ondernemingen. Zij beschikken immers over beperkte fondsen en kunnen niet altijd bij de bank aankloppen voor een lening.

Heel wat bedrijven worden in hun groei geremd omdat ze over onvoldoende cashflow beschikken. Het ontbreekt hen aan kapitaal. Hieronder vindt u een aantal tips terug om uw cashflow te verbeteren en toch te groeien. Nu en in de toekomst.

Neem uw facturatie ernstig

Uw facturatie heeft waarschijnlijk het meest invloed op uw cashflow. Neem dit ernstig. Verstuur uw facturen zo snel mogelijk. Zorg er in de eerste plaats voor dat uw klanten over de essentiële informatie beschikken die ze nodig hebben om de betaling uit te voeren. Maak duidelijk melding van uw betalingsvoorwaarden om misverstanden te vermijden. Zo voorkomt u laattijdige betalingen en andere ongemakken.

Hou betalingen nauwlettend in de gaten

Aarzel niet om een rappel te versturen of om uw klant op te bellen wanneer de vervaldag van de factuur nadert. Ga er onmiddellijk achteraan als uw klant de vervaldag overschrijdt.

Werk met voorschotten of deelbetalingen

Vraag een voorschot aan uw klant als u zelf instaat voor de aankoop van materialen. Wanneer het om grote projecten over een langere periode gaat, dan is het interessant om met deelbetalingen te werken.

Voer een creditcheck uit

Vaak verlenen leveranciers hun klanten krediet om zich in een gunstig daglicht te stellen. Omdat ze er in de toekomst nog zaken mee willen doen. Maar het neemt het risico op laattijdige betalingen niet weg. En net dat is één van de belangrijkste oorzaken van cashflowproblemen.

Check daarom vooraf de kredietwaardigheid van uw klant alvorens u hem krediet verleent. Zo weet u op voorhand met wie u te maken hebt. Neem zeker geen risico’s wanneer u twijfelt.

Betaal zelf niet sneller dan noodzakelijk is

U hoeft niet de beste leerling van de klas te zijn. Krijgt u 30 dagen krediet? Gebruik die periode dan ook maximaal.

 

Gelijkaardige publicaties
Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf permanent geïnspireerd dankzij ...