Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

De winst van een geautomatiseerde compliance-oplossing

Wet- en regelgeving naleven kost een multinational gemiddeld zo'n 3,5 miljoen dollar. Dat bleek in 2011 uit onderzoek van IT-leverancier Tripwire en het Ponemon Institute. Geen maatregelen nemen is echter geen optie. Met een potentiële schade van gemiddeld 9,4 miljoen dollar zijn de kosten voor non-compliance ruim 2,5 keer zo hoog. Om kosten te besparen kiezen steeds meer organisaties voor een geautomatiseerde compliance-oplossing. Wat zijn de voordelen?

Compliance management hoger op de agenda

Ondernemers en finance professionals kunnen niet meer om het onderwerp compliance heen. Nu toezichthoudende instanties steeds strenger controleren op de naleving van de wetgeving, kunnen organisaties het zich simpelweg niet permitteren om niet aan hun wettelijke verplichtingen te voldoen. Compliance staat dan ook steeds hoger op de agenda. Van instellingen wordt verwacht dat zij diepgaand onderzoek doen naar hun klanten. Maar ze moeten ook kunnen aantonen dat zij dit onderzoek ook daadwerkelijk hebben uitgevoerd. De zogenaamde audit trail.

Met de implementatie van beheersmaatregelen en de opmaak van rapportages is veel tijd en geld gemoeid. Veel ondernemers vrezen dat zij door de toenemende regelgeving niet meer aan het ‘echte’ ondernemen toekomen en groeikansen missen.

De tijdelijke oplossing

Om snel te kunnen voldoen aan de verscherpte wetgeving hebben veel organisaties uit angst voor boetes gekozen voor de gemakkelijkste oplossing. Ze hebben meer mensen ingezet op de compliance-afdeling om handmatig dossiers up te daten en te verwerken. Een oplossing die tijdelijk voldoet, maar veel mankracht kost en geen structurele oplossing biedt.

De winst van automatisering

Bij organisaties groeit het besef dat de naleving van wet- en regelgeving een stuk sneller, efficiënter én goedkoper kan door complianceprocessen te automatiseren. Met de huidige datamogelijkheden kan meer dan 80 procent van de processen worden ondervangen met een geautomatiseerde oplossing. Verwacht wordt dat in 2016 de grotere organisaties allemaal een geautomatiseerde oplossing geïmplementeerd hebben. Vandaag zijn er slechts weinig Belgische ondernemingen die de processen voor Governance, Risk & Compliance (GRC) volledig of in hoge mate geautomatiseerd hebben. Op dat vlak is er nog heel wat werk aan de winkel.

Wilt u meer weten over veilig en transparant zakendoen? Ga dan direct naar ons download center en download gratis onze eBooks, ePapers en brancheonderzoeken.

Ga naar download center

Gelijkaardige publicaties
Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf permanent geïnspireerd dankzij ...