Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Een hardnekkige financiële mythe over CAPEX ontkracht

In tijden van crisis is het verstandig om zuinig en verstandig met uw kapitaal om te springen. Maar wanneer u dit te lang doet, dan zal dit vooral negatieve gevolgen hebben.

Als u te lang met een bestaand machinepark en ander gedateerd materiaal werkt, dan zal dit leiden tot omzet- en winstverlies. Nieuwe, moderne machines werken nu eenmaal sneller en efficiënter. Oude knagen vaak aan uw marges.

Wilt u groeien dan zijn investeringen onontbeerlijk. Innovatie is essentieel om een stap vooruit te kunnen zetten. En dan heeft dit niet alleen betrekking tot het machinepark maar ook tot de producten en diensten. Het één kan niet zonder het ander. Bovendien leiden uitgestelde investeringen tot een verhoging van de OPEX  of operational expenditures: meer onderhouds- en herstellingskosten, meer tijdverlies, minder efficiency.

Wanneer u op langere termijn denkt, dan zal u inzien dat CAPEX of capital expenditures noodzakelijk is om te groeien. Wie zegt trouwens dat nieuwe investeringen onmiddellijk betaald moeten worden? Ongetwijfeld is  er wel een of andere vorm van financiering mogelijk. Hierdoor hebt u goed materiaal én een betere cashflow.

Houd bedrijven waarvan de CAPEX al jaren laag ligt, goed in de gaten. Doe een grondige credit check. De kans is groot dat die ondernemingen zich uit de markt laten duwen. Een verouderd machinepark, een gebrek aan innovatie, inefficiënte procedures en werkwijzen, krimpende marges, … Weet hoe u hoe zaken moet doen en met wie.

Gelijkaardige publicaties