De gevaren wanneer men kredietinformatie gaat crowdsourcen
Terug naar overzicht
blog

Startende ondernemingen: Texas van Vlaanderen doet het nog steeds

Tijdens het eerste halfjaar werden in Vlaanderen 20.248 startende ondernemingen geregistreerd. Dat zijn er 425 of precies 2,1% meer dan in diezelfde periode van 2013. Toch is dit relatief. Ook in het Vlaamse landsgedeelte is de economische dynamiek niet overal even sterk. Het is vooral West-Vlaanderen dat met zijn 3.743 nieuwe bedrijven hard aan de kar sleurt. Dit is een aangroei van +7,28%. Of hoe het Texas van Vlaanderen effectief nog altijd zijn reputatie waarmaakt.

Het aantal startende ondernemingen dat een stad of regio laat noteren is een belangrijke barometer voor de economische activiteit in de brede omgeving. Graydon analyseert in dit opzicht elke maand de statistieken en zet daarmee  belangrijke lijnen uit. Actieve entrepreneurs die de hand aan de ploeg slaan en hun eigen bedrijf opzetten, geven doorgaans een krachtige impuls en sturen hun streek mee aan.

Met een aangroeicijfer van +2,1% doet Vlaanderen het vandaag niet slecht. Die cijfers vangen voor een groot stuk de federale statistieken op, die er anders immers nog veel slechter zouden uitzien. Tijdens het eerste halfjaar werden in België  slechts 36.882 nieuwe ondernemingen opgestart,  -2,91% minder dan in diezelfde periode van 2013. De Belgische ondernemers aarzelen dus nog duidelijk. De economische omgeving zet hen niet direct tot nieuwe initiatieven aan. Ze houden hun kruit droog. Kennelijk in afwachting van betere dagen.

Meer startende ondernemingen in West-Vlaanderen

Maar deze tendens geldt niet in West-Vlaanderen. Daar gebeuren wél reeds verrassende dingen. Vandaar ook de aangroei aan start-ups met niet minder dan +7,28%, veruit het beste cijfer van alle Belgische en Vlaamse provincies. West-Vlaanderen heeft traditioneel een sterke reputatie. Niet enkel van hardwerkende en trouwe personeelsleden. Vooral ook die van enthousiaste ondernemers die durven uitpakken met verrassende initiatieven. Het pijnlijke verhaal van het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie heeft enkele jaren terug een vieze smet geworpen op die reputatie, maar ondertussen lijken de meeste wonden geheeld. De West-Vlamingen gaan er weer voor en doen het beter dan ooit.

Arrondissement Ieper: met voorsprong koploper

Moet je toevallig maar eens de cijfers van het arrondissement Ieper zien, de bakermat van Lernout & Hauspie. Daar werden in de eerste zes maanden van het jaar 323 nieuwe bedrijven opgericht, 55 meer dan het jaar ervoor. Dit geeft een aangroeicijfer van ineens +20,5%. Ieper zet daarmee de sterkste groeicijfers van het hele land neer. Gezien de relatieve beperkte schaalgrootte van Ieper moet dit cijfer uiteraard wel even in een breder kader gezien worden maar toch…. Ieper is overigens ook de bakermat van Luc Tack, de discrete ondernemer die na het weefgetouwenbedrijf Picanol ook Tessenderlo Chemie weer op de rails aan het zetten is.

Ook de arrondissementen Brugge en Kortrijk doen het uitstekend. Brugge zette 1.110 nieuwe bedrijven in de steigers (+6,22%) en Kortrijk 1.508 (+9,83%). Enkel Oostende bleef ter plaatse trappelen en haalde slechts 498 nieuwe bedrijven binnen, (-0,2%). Oostende wordt als havenstad wel even gehinderd door de dringende ombouw van zijn relatief verouderde industriële structuur.

Traditionele ‘Vlaamse trekpaarden’ blijven achter

Die goede cijfers van de West-Vlaamse arrondissementen staan tot slot in scherp contrast tot de vrij zwakke prestaties van de traditionele Vlaamse trekpaarden, Antwerpen en Gent. Die grote industriële conglomeraten vertonen niet direct de sterke dynamiek die ervan verwacht zou kunnen worden. In Antwerpen steeg het aantal start-ups met amper 0,89% tot 3.627 eenheden. Gent zag zijn cijfer zelfs met 1,64% dalen tot 2.155. In deze provincies is het dus nog even geduld uitoefenen voordat even sterke prestaties als in het Texas van Vlaanderen kunnen worden voorgelegd.

Klik hier voor een uitgebreide analyse van onze starterscijfers.

Gelijkaardige publicaties