Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Interne audit vaker ingezet voor risicobeheer

In een tijd waarin organisaties snel moeten inspelen op veranderingen, wint de interne audit aan betekenis. Wie een interne audit echter alleen beschouwt als een methode voor zelfevaluatie mist kansen. Tegenwoordig worden interne auditors steeds vaker betrokken bij het risk management van ondernemingen. Benut uw organisatie het volle potentieel van audits?

De betekenis van de interne audit

Een interne audit is een onafhankelijk onderzoek waarmee een organisatie haar eigen bedrijfsprocessen tegen het licht houdt en de kwaliteit in kaart brengt. Zo’n onderzoek ligt aan de basis van de kwaliteitsmanagementnorm ISO 9001, maar is daarnaast ook een nuttig instrument om informatie boven tafel te krijgen. De laatste jaren groeit het besef dat interne auditors een rol van betekenis kunnen spelen in risicobeheer. Zeker wanneer zij de volledige bedrijfsvoering onder de loep nemen. Zo geven interne audits het bestuur objectieve feedback waar het in tussentijd op kan sturen. 

Meedenken over risico's

Ook bij bestuurders groeit het besef dat snelle anticipatie op de markt van groot belang is. Hiermee neemt het belang van risk management toe. Een intern onderzoek kan helpen om risico’s tijdig in kaart te brengen. Martin Reinecke, hoofd Corporate Risk & Assurance bij technologiebedrijf ASML, vertelde vorig jaar in een interview met het vakblad Accountant dat hij internal auditors actief mee liet denken met andere bedrijfsonderdelen over risico’s.

“Internal auditors komen overal, zien veel en weten daardoor wat er speelt in de onderneming,” leidt auteur Lieuwe Koopmans het interview in. “Ze kunnen daardoor waardevolle input geven aan hun directe collega’s bij risk management.” Volgens Reinecke vond de CFO van ASML al in 2008 dat de internal auditors het management continu moeten uitdagen en moeten optreden als een sparringpartner als het gaat om omgaan met risico’s. 

Aandachtspunten voor uw onderneming

Hoe staat het met het risk management binnen uw onderneming? Om daarover te oordelen, kunt u zich deze vragen stellen. 

  • Brengt de interne audit van het risicoproces interne en externe ontwikkelingen met zich mee? Denk aan zaken zoals balans- en omzetgroei, toegenomen complexiteit van de bedrijfsactiviteiten, het risicoprofiel, de operationele structuur en geografische uitbreiding.
  • Heeft de afdeling audits toegang tot alle relevante documenten en informatie van alle operationele en controlerende afdelingen?

Tot slot

Wie de interne audit alleen inzet als (verplicht) middel om te voldoen aan kwaliteitsnormen mist kansen. Door auditors te betrekken bij het risk management van uw onderneming kunt u sneller anticiperen op veranderingen en benut u het volle potentieel van de interne audit.

Meer weten over veilig en transparant zakendoen? Ga dan direct naar ons download center en download gratis onze eBooks en whitepapers

Ga naar downloadcenter

Gelijkaardige publicaties
Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf permanent geïnspireerd dankzij ...