Le compliance manager : de contrôleur à un véritable interlocuteur
Terug naar overzicht
blog

Waarom viseren fraudeurs en criminelen graag de leasingsector?

Fraudeurs en criminelen hebben het al langer op de sector leasing en verhuur van auto’s gemunt. Leasingwagens zijn dan ook een interessant doelwit voor criminelen. Maar wat maakt deze sector voor hen zo aanlokkelijk?

Dat de leasingsector de aandacht trekt van malafide ondernemers en criminelen is niet nieuw. De redenen liggen enigszins voor de hand. Wagens hebben een relatief hoge waarde. Daarnaast is er ook een uitgebreide tweedehandsmarkt waar ze deze voertuigen kunnen aanbieden. En als je een voertuig hebt, dan betekent dat ook dat je mobiel bent. Voor criminelen en fraudeurs komen voertuigen dus goed van pas om hun malafide activiteiten te kunnen uitoefenen.

Welke types fraude en criminaliteit duiken op in de leasingsector?

De manieren om fraude te plegen in de leasingsector zijn zeer uiteenlopend: van identiteitsfraude en overnamefraude tot de vervalsing van de kredietwaardigheid. Ook verduisteringsfraude – een wagen huren en die vervolgens niet terugbrengen – en de klassieke diefstal door derden duikt op in de leasingsector. Maar ook de onderdelen uit leasingwagens worden gretig gestolen. Denk bijvoorbeeld aan airbags. En dan heb je nog verzekeringsfraude en kilometerfraude, wat erg makkelijk te realiseren is met een simpel toestelletje.

Daarnaast worden leasingvoertuigen vaak ingezet om criminele feiten te plegen. Van inbraken tot drugsfeiten. Want als dezelfde wagen op vaste tijdstippen of steeds op dezelfde plaats opduikt, dan trekt dat de aandacht en dat kan al eens argwaan wekken. En dat willen criminelen natuurlijk graag vermijden.

Case: verduisteringsfraude ter waarde van 40 miljoen euro

In de sector is een bijzonder pijnlijk geval van verduisteringsfraude bekend dat vermeden kon worden. Als er tenminste een beroep was gedaan op beschikbare data. In dit specifieke geval ging het om een legitieme business die eerst in Spanje en later ook in België was opgezet met enkele miljoenen euro’s aan kapitaal. Vervolgens slaagde de organisatie erin om honderden wagens te leasen bij grote bedrijven. Het koos niet voor ‘exotische’ voertuigen, maar voor doorsnee modellen.

Er vond fraude op twee terreinen plaats. Allereerst begonnen de criminelen deze voertuigen, die niet hun eigendom waren, te verkopen. De Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) registreert namelijk wel de eigenaar, maar niet wie de bestuurder is. Het inschrijvingsbewijs volstaat dus om een voertuig te kunnen verkopen.

Daarnaast slaagde de bende er ook nog eens in om een btw-carrousel op te zetten. Ze verkochten deze wagens door en recupereerden de btw in het land waar de wagens naartoe gingen. De totale waarde van de fraude werd uiteindelijk geschat op zo’n 40 miljoen euro.

Data-intelligentie kan fraudegevallen voorkomen

Achteraf kwam aan het licht dat de vader van de oprichter het brein was achter één van de meest spectaculaire fraudezaken die Spanje ooit gekend heeft.

Het bedrijf zelf had een professionele uitstraling en zette spectaculaire, commerciële acties op poten. Dat maakt misschien indruk, maar het hoort eigenlijk ook een gezonde argwaan op te wekken. Hoe is immers een nieuwe speler in staat om met zulke straffe acties te kunnen uitpakken?

Voorts was de aandeelhoudersstructuur van het bedrijf niet visibel. Ook dat had argwaan moeten wekken. Nieuwe leveranciers vertrouwden bovendien te veel op het oordeel van lokale zusterbedrijven, die met deze speler hadden samengewerkt en nooit problemen hadden ondervonden. Laat het een waarschuwing zijn. Geef nooit krediet omdat andere spelers ook krediet geven, maar voer uw eigen onderzoek. Voer gespecialiseerde krediet- en risicoanalyses uit en laat een eerste, onbetaald gebleven factuur nooit op zijn beloop. Laat ook nooit het gezond verstand vertroebelen door verdacht makkelijke business. Verwacht het onverwachte.

Of, als het te mooi is om waar te zijn, dan is een grondige controle geen overbodige luxe.

Fraudeurs op het adres van een vakantiepark

‘Bij autoleasebedrijven is fraude echt een probleem’, zegt Mattijs van de Weijer, risk & compliance-expert bij Graydon. ‘Elk jaar worden er honderden auto’s versluisd door fraudeurs. We kwamen er na onderzoek van een aantal fraudegevallen achter dat veel van deze fraudeurs ingeschreven stonden op vakantieparken. Dat gegeven is nu aan enkele van onze specifieke oplossingen toegevoegd als ‘xseption’, een opvallend gegeven om even bij stil te staan. Als een bedrijf een aanvraag voor de leasing van een wagen doet, maar het is gevestigd op het adres van een vakantiepark, dan krijgt onze klant daar een melding van. Het is geen vingerwijziging of een beschuldiging van criminele activiteiten, maar het is wel een signaal voor de klant om dit nader te onderzoeken. Het zijn data-elementen die aan het licht komen als je diepgaand onderzoek uitvoert en die je wellicht nooit op zicht zult ontdekken.’

Gelijkaardige publicaties