Exporteren naar Duitsland? Dit moet u weten over de Duitse economie
Terug naar overzicht
blog

Checklist: veilig ondernemen in het buitenland

Exporteren is een uitstekende manier om groei te realiseren en uw afzetmarkt te vergroten. Heel wat Belgische bedrijven zagen hun omzetcijfer gevoelig stijgen nadat ze hun goederen of diensten in het buitenland gingen verkopen. Denk er eens over na of u hiervoor in aanmerking komt. Al pakt u het best verstandig aan, want het blijft een avontuur dat risico’s inhoudt. Met deze checklist kunt u die risico’s alvast tot een minimum herleiden.

Veel bedrijven staan nog aarzelend tegenover exporteren. De begrijpelijke drempelvrees, hoogoplopende kosten, allerlei formaliteiten en administratie schrikken af. De meeste Belgische bedrijven beginnen pas aan hun exportverhaal als een buitenlandse onderneming interesse toont voor hun producten of diensten.

Welke risico’s brengt internationale handel met zich mee?

De risico’s bij ondernemen in het buitenland zijn groter dan in eigen land. Daar kunt u niet om heen. Wat houdt ondernemers tegen of waar zijn ze het meest voor op hun hoede voordat ze hun toevlucht tot de export zoeken?

 • Door de verschillen in taal, cultuur en wetgeving kan het lastig communiceren zijn.
 • Er is nauwelijks of geen persoonlijke band met de internationale klant.
 • Door de afstand en het tijdsverschil is het veel moeilijker om snel problemen op te lossen.
 • Er zijn minder bedrijfs- en marktgegevens openbaar beschikbaar, zodat het lastig is om een correct en compleet (financieel) beeld te krijgen van de tegenpartij.
 • Contractbesprekingen verlopen moeizaam omdat ze vaak onderworpen zijn aan andere regels en gebruiken.
 • De praktijk leert dat de betaaltermijnen langer zijn voor facturen die naar een buitenlandse klant gaan.
 • Bedrog, fraude en de vrees om helemaal niet betaald te worden.

Schakel een specialist in

Ondanks al deze hindernissen en risico’s is exporteren uitermate interessant. En het is zeker niet alleen weggelegd voor grote bedrijven. In België tellen we zo’n 29.000 kmo’s die exporteren binnen de EU. Een kleine 10.000 kmo's exporteert buiten de EU.

Let op, heeft u helemaal geen tijd om de volledige checklist af te werken, maar wilt u toch gewoon 100% zekerheid? Laat het bedrijf dan doorlichten door een bedrijfsinformatiespecialist. Graydon heeft een wereldwijd netwerk van betrouwbare partners en kan u internationale bedrijfsrapporten aanbieden in meer dan 200 landen. Online of via een nieuw onderzoek bij ons team van specialisten. U hoeft hiervoor zelfs geen abonnement af te sluiten. Internationale bedrijfsrapporten kunt u bij Graydon zonder verdere verbintenis op sporadische basis consulteren. Wanneer u in een situatie verkeert dat u er behoefte aan heeft. Een internationaal bedrijfsrapport kan wel fors afwijken van een Belgisch kredietrapport. In andere landen gelden immers andere wetten en (publicatie-) verplichtingen. Al kan een rapport waar niets in staat ook meteen wat zeggen over de betrouwbaarheid van uw zakenrelatie.

Bekijk de video en vraag  meteen - zonder voorafgaande kosten - uw toegang aan tot Graydon International Business.

Toegang aanvragen

Hoe doet u veilig zaken in het buitenland?

Wilt u toch zelf aan de slag? Check dan hieronder wat u best doet als u een aanvraag krijgt uit het buitenland.

 • Neem de telefoon en bel het bedrijf rechtstreeks op. Zo controleert u het telefoonnummer en krijgt u ook meteen een eerste indruk over hoe ze u te woord staan.
 • Vraag alle mogelijke contactgegevens en contactpersonen van uw buitenlandse klant, tot en met skype-ID toe.
 • Vraag enkele referenties aan uw toekomstige klant, liefst van bedrijven die in België gevestigd zijn.
 • Controleer via het Europese systeem VIES of het btw-nummer dat u van de klant of partner krijgt correct is. Opgelet, alleen voor bedrijven uit de Europese Unie.
 • Spit de website van het bedrijf helemaal uit. Let op gebroken hyperlinks of foto’s die niet doorkomen, de spelling, contactgegevens, eventueel een e-shop, ... U krijgt snel een indruk van de professionaliteit, actieve social media-accounts en bedrijfsleiders. Maar let op, een mooie website betekent nog niet dat u met een bonafide bedrijf te maken heeft.
 • Ga na of de website terms & conditions, een privacy clausule en een disclaimer bevatten.
 • Controleer wie de website geregistreerd heeft, wanneer en voor hoe lang.
 • Gebruik zoekmachines zoals Google of Yahoo om elders informatie over het bedrijf en haar bedrijfsleiders terug te vinden. Misschien vindt u wel klantreviews of krantenartikels. Of misschien helemaal niets als het om een fictief bedrijf gaat.
 • Open Google Earth en Google Street View een keertje. Ziet u op het adres een groot bedrijfspand, een winkel, een bedrijvencentrum? Of opnieuw helemaal niets?
 • Schakel de Belgische ambassade of het consulaat ter plaatse in en vraag of zij u kunnen helpen om te achterhalen of de firma werkelijk bestaat.
 • Vraag of uw bank een lokaal kantoor heeft en kan helpen. Misschien kan de bank bevestigen dat er financiële transacties zijn gebeurd en uw gesprekspartner dus echt actief is.
 • Raadpleeg de officiële instanties ter plaatse. Al moet u dan wel uw weg kennen en vaak de taal spreken. U zult niet overal officiële documenten vinden in een taal die u spreekt en begrijpt. De kans is zelfs eerder klein.
 • Houd uw kosten onder controle. Bereken grondig de operationele kosten om in een bepaald land aanwezig te zijn en weet dat ze vaak hoger oplopen dan aanvankelijk gebudgetteerd. Is export dan nog steeds rendabel?
 • Werk via een lokale contactpersoon, partner of distributeur die u kunt vertrouwen. Zij zijn beter dan wie ook op de hoogte van de plaatselijke markt, de mogelijkheden, de wetten en gebruiken. En ze staan dichter bij uw klant.
 • Laat uw contract steeds controleren door een jurist of een advocaat, gespecialiseerd in de buitenlandse markt en uw sector, voordat u tekent.

Download ook de checklist 'Veilig internationaal ondernemen'. 

C249BE_Checklist-Veilig-Internationaal-Ondernemen.PNG

Gelijkaardige publicaties
Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf permanent geïnspireerd dankzij ...