Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Sale en leaseback / rentback verbetert liquiditeit

Sale en leaseback of sale en rentback kunnen helpen om de liquiditeit in een vennootschap te verbeteren. Hierdoor ogen de financiële ratio’s beter. Maar de techniek kan er ook voor zorgen dat meerwaarden zichtbaar worden, waarna ze het eigen vermogen kunnen versterken.

Overheid toont hoe sale en leaseback werkt

De sale en leaseback-techniek kwam uitgebreid in het nieuwes toen de regering haar begroting opsmukte met eenmalige maatregelen. Toen ging het over de verkoop van gebouwen om ze vervolgens weer te huren.

Zo kunt u ook als bedrijf profiteren van een sale en leaseback-operatie. Hierin verkoopt uw bedrijf een vast actief zoals een machine of een gebouw aan de leasingmaatschappij. Vervolgens krijgt u het gebruik ervan onmiddellijk terug door een leasingcontract af te sluiten.

Betere financiële ratio’s

Het grote voordeel van een dergelijke operatie is dat de onderneming uit de verkoop aan de leasingmaatschappij meteen geld ontvangt. Dit verbetert de liquiditeit en dus de financiële ratio’s van de vennootschap.

Sale en rentback werkt gelijkaardig. Alleen heeft de vennootschap, die het gebruik van het goed opnieuw in handen krijgt, geen aankoopoptie op het einde van de overeengekomen huurperiode. Bij leasing is dat wel het geval.

Meerwaarde genereren

Naast de versteviging van de liquiditeit hebben de ingrepen nog een ander voordeel. Ze geven een mogelijkheid op meerwaarde. Die ontstaat immers bij de verkoop van een vast actief boven de resterende boekwaarde. Maar u dient dan wel kiezen voor een sale en rentback en niet voor een sale en leaseback.

Bij een sale en rentback mag de onderneming de meerwaarde meteen in haar resultaat opnemen. Dat betekent dat de winst hoger zal uitvallen. Die kan op haar beurt dan weer voor een (tijdelijke) versterking van het eigen vermogen zorgen. En dat laat toe om er voordeel uit te halen bij de toepassing van de notionele intrestaftrek. Al zal dat later wel gecompenseerd worden door hogere huuruitgaven, die in de kosten opgenomen zullen worden en die voor een verlaging van de toekomstige winsten zullen zorgen.

3 verschillen tussen ‘sale’ en ‘rent’

Bij sale en leaseback loopt dat anders. Deze operatie verschilt in 3 punten van sale en rentback:

  1. Op boekhoudkundig vlak wordt de verkoop en de terugleasing die op eenzelfde zaak slaan als één geheel beschouwd.
  2. Geleaste goederen worden bovendien afgeschreven omdat een leasing als economische eigendom wordt beschouwd.
  3. Tegenover de verkoop met meerwaarde zullen in dat geval hogere afschrijvingskosten staan. Daarom zal de meerwaarde in de overlopende rekeningen opgenomen moeten worden en elk jaar als communicerende vaten worden afgeboekt in functie van de gedane afschrijvingen. Eenzelfde benadering geldt overigens ook voor de minderwaarden.

Lees ook:

Hoe uw bedrijf slim financieren

Gelijkaardige publicaties