Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Het failliet van de WCO?

De WCO, ondanks haar nieuw kleedje, wekt tot nu toe alleen maar de wrevel van schuldeisers in de hand die zich letterlijk met hun rug tegen de muur geduwd voelen, niet alleen wegens de summiere transparantie van de wet, maar vooral omdat -  net zoals bij het gerechtelijk akkoord -  oude facturen onbetaald blijven en leveringsplicht opgelegd blijft. Om nog maar te zwijgen over de summiere informatie die de schuldeisers bekomen omtrent hun oude onbetaalde facturen.

Graydon zetelt in het Cap-netwerk (www.wco.be) en leverde zodoende de noodzakelijke  cijfers,  statistieken en de reflecties die mee zullen leiden tot de wijzigingen in de wet die nu volop op het kabinet Justitie ter tafel liggen.

Zo wil men het misbruik tegengaan van die slechte betalers die meteen een beroep doen op de WCO en daardoor al te gemakkelijk willen ontsnappen aan hun schuldeisers. Ook zou men de mogelijkheid geven aan schuldeisers om het verloop van de gerechtelijke reorganisatie van hun debiteur te raadplegen via internet. In het wetsvoorstel zien we dan weer dat men de bescherming die wordt gegeven in het kader van de WCO, wil verruimen naar de echtgenoot, de gewezen echtgenoot of de wettelijk samenwonende, tenzij ze zich borg zouden hebben gesteld voor de aangegane schulden. De wetgever blijft er alsnog in geloven dat aan ondernemers die te goeder trouw zijn een hand moet aangereikt worden in periodes waarin het minder goed gaat voor hen. Wellicht zullen de aanvragen blijven stijgen wegens de huidige economische crisis. Wordt zeker vervolgd.

Gelijkaardige publicaties