Atlas du créateur 2014: baisse de 6,5 % des nouvelles entreprises
Terug naar overzicht
blog

Faillissementen dalen op kwartaalbasis maar stijgen in maart

Uit de maandelijkse Graydon Barometer blijkt dat het aantal faillissementen tijdens het eerste kwartaal 2015 is gedaald. In totaal gingen er 3.007 bedrijven over de kop, terwijl dat er vorig jaar 3.143 waren (-4,33%). Opvallend is wel dat in maart het aantal failliete ondernemingen toenam. In totaal moesten 1.174 bedrijven de boeken sluiten (+6,6%). Dit is het hoogste aantal faillissementen ooit in de maand maart. Vooral in de arrondissementen Brussel, Antwerpen en Turnhout lag het aantal failliete ondernemingen de voorbije maand hoger dan andere jaren.  

Eric Van den Broele, senior manager Research and Development bij Graydon: “Uit onze nieuwe studie blijkt dat er beduidend meer kleine en gevestigde bedrijven failliet zijn gegaan. Anderzijds gingen er in maart ook drie bedrijven over de kop met meer dan 100 medewerkers."

Een mogelijke verklaring voor de stijging van het aantal faillissementen in maart is volgens Van den Broele het verstrengen van de toegangsvoorwaarden tot het verkrijgen van opschorting binnen een WCO-procedure in 2013 en het invoeren van het rolrecht van €1.000 sinds 1 januari 2015. "Dit heeft, veel meer dan de conjuncturele evolutie,  een sterke invloed op de faillissementsevolutie."

Horeca, bouw en dienstverlening kennen problemen

De nieuwe faillissementsstudie toont aan dat de lichte verbetering zich in Vlaanderen en Wallonië situeert. De teller voor Vlaanderen staat na 3 maanden op 1.472 faillissementen (-6,4% ten opzichte van 2014). Voor Wallonië gaat het om 932 cases (-8,18%). Opvallend is dat er in Brussel een stijging wordt genoteerd van 7,39%. In totaal gingen er 581 bedrijven over de kop. Deze stijging situeert zich vooral in de sectoren horeca, bouw en dienstverlening aan bedrijven. Ook in de provincie Antwerpen worden deze drie sectoren hard getroffen.

Op provinciaal niveau is er op trimesterbasis een lichte verbetering. Enkel in de provincies Limburg (+5,5%) en Waals-Brabant (+12,1%) was er een stijging van het aantal faillissementen. 

Daling jobverlies in Vlaanderen, Wallonië en Brussel 

Met 6.201 jobs op de tocht tijdens het eerste kwartaal 2015 ligt het personeelsverlies -17% lager ten opzichte van vorig jaar. Opnieuw zien we hier regionale verschillen. In Vlaanderen sneuvelden 2.547 jobs, een daling van -19,3% tegenover vorig jaar.  In Wallonië loopt het aantal bedreigde jobs terug tot 2.477 (-16,18%) en in Brussel tot 1.177 (-13,65%). Van den Broele: "Dat het jobverlies sterker daalt dan het totaal aantal faillissementen, heeft ermee te maken dat de voorbije maanden vooral eenmanszaken de boeken moesten neerleggen." 

Deze interactieve kaart maakt duidelijk waar nieuwe start-ups en faillissementen geregistreerd worden.

Of download de volledige studie

Faillissementen maart 2015: maartse buien in faillissementenland

Gelijkaardige publicaties
Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf permanent geïnspireerd dankzij ...