Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

De opkomst van de chief data officer

In 2016 heeft één op de vier grote internationale bedrijven een chief data officer (CDO) aangesteld die verantwoordelijk is voor databeheer. Dat voorspelt onderzoeks- en adviesbureau Gartner. Eerder stelde Gartner-analist Frank Buytendijk nog dat de meeste organisaties hun parkeerterrein beter beheren dan hun informatie. Met de opkomst van de chief data officer lijken data eindelijk de aandacht te krijgen die ze verdienen als potentieel waardevolle asset.

Big data

Organisaties verzamelen en gebruiken meer data en informatiebronnen dan ooit tevoren. Big data waren eind vorig jaar de meest ingevoerde zoekterm op de website van Gartner.

“Als je nu niet aan de slag gaat met big data, dan haalt dit fenomeen jou in,” voorspelde de analist Frank Buytendijk. “Data wordt de nieuwe olie genoemd, maar niemand is er verantwoordelijk voor.”

Met de opkomst van de chief data officer, iemand die zich fulltime bezighoudt met het beheer van deze waardevolle data, lijken steeds meer organisaties het belang van zorgvuldig databeheer in te zien.

Het profiel van de CDO

Debra Logan, research vicepresident bij Gartner, beschrijft de CDO als iemand die beschikt over de juiste achtergrond, kennis en vaardigheden om data te kunnen beheren. De CDO kan daarmee een strategische partner zijn van de chief information officer (CIO). Eerder omschreef Deloitte de unieke combinatie van vaardigheden die een CDO nodig heeft: “Effective CDOs are those individuals who possess a balance of technical skill, business knowledge and people skills to smoothly navigate the technical and political hurdles of shepherding valuable corporate data.”

Volgens Deloitte moet de CDO ervoor zorgen dat data effectief worden beheerd, net zoals elke andere waardevolle asset.

Logan stelt dat het aantal CDO’s sinds 2012 meer dan verdubbeld is. En ze voorspelt dat deze trend zich versneld zal voortzetten. Gartner verwacht dat vooral banken, overheidsinstellingen en verzekeringsmaatschappijen de komende tijd op zoek zullen gaan naar een CDO.

Databeheer in België

Op dit moment zijn er meer dan 100 CDO’s werkzaam in grote organisaties, schat Logan. Hiervan werkt 65% in de Verenigde Staten en 20% in het Verenigd Koninkrijk. In België is de functie van CDO nog relatief onbekend. Wellicht omdat nog maar weinig bedrijven zich realiseren dat ze in de databusiness zitten. Toch wordt de rol van CDO van cruciaal belang voor groei en verdere automatisering. Het wachten is op een persbericht over de aanstelling van een CDO door een Belgische onderneming. Wie biedt?

Gelijkaardige publicaties