Compliance is cruciaal, ook voor kmo’s

Thierry Liberman

6 Min
22/08/2023

Kleine en middelgrote bedrijven (kmo’s) spelen een cruciale rol in onze Belgische economie. Maar ze zijn ook kwetsbaar voor fraudeurs, witwassers en andere organisaties met minder goede bedoelingen. Ondanks de risico's die ze lopen, hebben diezelfde kmo’s niet de middelen om grote complianceafdelingen of een batterij aan fraudeonderzoekers aan het werk te zetten. Hoe kunnen ze zich dan beschermen tegen financiële criminaliteit zonder enorme bedragen uit te geven?

De media brengen voornamelijk verslag uit over de grote financiële instellingen die niet aan hun complianceverplichtingen voldoen en daarvoor zwaar beboet worden. Denk maar aan Deutsche Bank, dat onder andere banden had met de in ongenade gevallen financier Jeffrey Epstein. Of aan Danske Bank dat over de periode van 2007 tot 2014 voor miljarden euro’s aan verdachte geldstromen had verwerkt. Of recenter ING nog eens, dat deze keer via dochteronderneming Payvision in de problemen kwam. De betaaldienstverlener met tal van klanten in de gok- en de pornobranche zou de antiwitwascontroles jarenlang bewust verwaarloosd hebben. En ook BNP Paribas Fortis werd onlangs nog veroordeeld tot het betalen van een miljoenenboete.

Het zijn één voor één toonaangevende bedrijven die nochtans heel wat compliancefunctionarissen en fraudeonderzoekers in dienst hebben. En toch lijkt het onvoldoende om bestaande klanten te controleren, potentiële nieuwe klanten te screenen en transacties in de gaten te houden.

De risico's waar deze grote organisaties mee te maken hebben, gelden echter ook voor kleinere bedrijven. De impact op de dagelijkse activiteiten en de algehele continuïteit is daar zelfs nog groter. Bovendien vertegenwoordigen de kmo’s de overgrote meerderheid in de globale economie.

Het belang van de kmo

De World Bank Group, een internationale organisatie die zich inzet tegen armoede, heeft de rol van de kmo onderzocht in de globale economie. De cijfers zijn overweldigend. Kmo’s vertegenwoordigen 90 procent van alle bedrijven wereldwijd en zorgen voor 50 procent van de wereldwijde werkgelegenheid. Dat zijn miljoenen bedrijven, die volgens de statistieken extreem kwetsbaar zijn voor financiële criminaliteit.

België is altijd al een typisch kmo-land geweest. Volgens onderzoek werd liefst 32% van onze Belgische ondernemingen de voorbije 5 jaar geconfronteerd met klanten die er frauduleuze intenties op nahielden. En bij 16% van alle faillissementen in ons land zijn 12 maanden voordien al frauduleuze gedragingen terug te vinden. Het geeft aan dat het fenomeen zich niet zo ver van uw bed afspeelt als u zelf misschien denkt.

Kwetsbaarheid van de kmo

Kmo’s waren tijdens corona uitermate kwetsbaar in termen van cashflow en werkgelegenheid. Door een versnelde digitalisering en automatisering staken bijkomende risico's de kop op voor de kmo. De vraag naar producten en diensten droogde op en bedrijven zaten zenuwachtig te wachten op klanten. Controles werden lakser om die schaarse klanten toch maar binnen te halen. De perfecte voedingsbodem voor organisaties met minder goede bedoelingen.

Maar crisis of niet, in het licht van de antiwitwasrichtlijnen (Anti-Money Laundering Directives, AMLD) en het gevaar om slachtoffer te worden van fraude, moeten kmo’s altijd weten dat de klanten, partners en leveranciers waarmee zij zaken doen echt zijn wie ze beweren te zijn. Ondanks de hunkering naar klanten en het verlangen naar omzet, blijft het Know Your Customer-principe (KYC) altijd cruciaal.

Due diligence  is niet eenvoudig, maar het blijft van essentieel belang. Zeker in periodes waarin de wereldwijde economie wordt aangetast. Onrust in de markt opent mogelijkheden voor witwassers en fraudeurs om toeleveringsketens te infiltreren en te profiteren van de zwakke plekken in het systeem. De juiste vragen stellen en grondig onderzoek uitvoeren, zijn uitermate belangrijk. Al kunnen we ons voorstellen dat het veel gevraagd is van een kmo met beperkte middelen. De boetes zijn nochtans niet min.

Bedrijfsfraude voorkomen

Niettemin kunt u, zelfs als kmo, een kant-en-klare oplossing toevoegen aan uw reeds geïmplementeerde processen. GraydonCreditsafe Protect is een geautomatiseerde, data-gestuurde oplossing om te voldoen aan de geldende complianceregels. Deze oplossing spit enorme databases uit, identificeert en controleert bedrijven en personen op verdachte activiteiten. Het ondersteunt u bij de keuze van de juiste klanten, partners en leveranciers voor uw bedrijf. Op basis van waarschuwingssignalen blijft u bovendien op de hoogte van elke situatie.

Zo kunt u zich richten op uw kernactiviteiten, terwijl u er op een eenvoudige en budgetvriendelijke wijze voor zorgt dat uw bedrijf voldoet aan de geldende AML wet- en regelgeving. En, u bent bovendien beschermd tegen fraudeurs en witwassers.

Wilt u meer weten over GraydonCreditsafe Protect? Lees er meer over op onze website. Of registreer hier om de oplossing vrijblijvend uit te testen.

Of bekijk het webinar 'Compliance is meer dan een verplichting'. Daarin vertellen Eric Van den Broele en Younesse Zerouali u wat compliance juist inhoudt en wat u kunt doen om volledig in orde te zijn met de geldende wet- en regelgeving.