Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Wat als verkoopsvoorwaarden botsen?

Wie een aanbod uitstuurt naar potentiële klanten, zet daar meestal zijn algemene verkoopsvoorwaarden op. Maar wat als de klant op zijn bestelbon eigen algemene aankoopvoorwaarden stipuleert? Welke bepalingen hebben dan voorrang indien er tegenstrijdige voorwaarden zijn?

30 tegen 60 dagen

Veronderstel dat uw algemene verkoopsvoorwaarden een betaling binnen de 30 dagen opleggen. Daarentegen stellen de aankoopvoorwaarden van de klant dat er pas na 60 dagen zal worden betaald. Vanaf wanneer mag u dan intresten aanrekenen?

De eerste regel is die van het gezond verstand. Weegt het beding van uw tegenpartij zwaar genoeg om de transactie af te blazen? Zou het de commerciële relatie schaden, mocht u uw visie opdringen? Voor zaken die u niet als essentieel beschouwt, geeft u best voorrang aan het commerciële aspect.

Rechtspraak geeft 4 mogelijkheden

Als de zaak evolueert naar het juridische ligt de problematiek moeilijker. De rechtspraak heeft geen eenduidige oplossing. Deze laat vier mogelijkheden:

  1. Sommige uitspraken volgen de theorie van het eerste woord. Ze houden in dat de voorwaarden van de aanbieder voorrang hebben. Tenzij ze uitdrukkelijk door de andere partij werden afgewezen.
     
  2. Andere uitspraken baseren zich dan weer op de theorie van het laatste woord. Dat wil zeggen dat de voorwaarden die het laatst worden gestuurd de voorgaande bepalingen opheffen.
     
  3. Nog anderen houden het midden. Ze stellen dat tegenstrijdige bepalingen mekaar opheffen, waardoor voor dat deel het gemeen recht geldt.
     
  4. Ten slotte kan ook gewoon gekozen worden voor de bepalingen van de koper, ongeacht of die de eerste of laatste was om zijn voorwaarden bekend te maken.

Zorg zelf voor de oplossing

De oplossing? Voorzie in uw algemene voorwaarden een paragraaf over eventuele tegenstrijdige algemene voorwaarden. Daarin geeft u aan dat de voorwaarden van uw contractpartner slechts van toepassing zijn na voorafgaande schriftelijke en uitdrukkelijke aanvaarding. Of nog: dat elke afwijking van de algemene voorwaarden voorafgaandelijk schriftelijk en uitdrukkelijk moet worden aanvaard.

Maar wat als uw tegenpartij hetzelfde idee heeft? Dan staat u opnieuw aan de start en kan het pingpongspel met onzekere uitkomst weer van voren af aan starten.

Wat er ook van zij, in elk geval doet u er goed aan om de algemene voorwaarden van de tegenpartij door te nemen. Bent u het ergens niet mee eens? Dan protesteert u en bespreekt u dit tot jullie een oplossing overeenkomen.

Gelijkaardige publicaties