Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Cash flow is king

Wie wel eens de winst- en verliescijfers volgt van grote, beursgenoteerde ondernemingen ziet vaak door de bomen het bos niet meer. Eenmalige afschrijvingen op bijvoorbeeld goodwill en boekwinsten op verkoop van bedrijfsonderdelen vertroebelen het beeld over de werkelijke gang van zaken. Daarom is de cash flow de beste graadmeter voor de gezondheid van een bedrijf.

Cashflow wordt omschreven als het verschil tussen in- en uitgaande kasstroom. Volgens de Amerikaanse serieondernemer en consultant Scott Allen is er echter een belangrijk verschil tussen winst en cashflow. Winst is het verschil tussen inkomsten en kosten. Cashflow is het verschil tussen wat er werkelijk binnenkomt en er werkelijk uitgaat. U kunt dus winst maken op een prachtige deal, maar als het geld van die deal nog niet binnen is kunt u toch in moeilijkheden komen. Veel ondernemers verkijken zich hierop. Daarnaast vindt Allen (maar misschien is dat meer een Amerikaans probleem) dat ondernemers vaak onrealistisch zijn in het voorspellen van hun cashflow. Uitgaven worden onderschat en toekomstige inkomsten zien ze te rooskleurig.

Cash flow conservatief begroten

De cashflow goed in de gaten houden, is van levensbelang voor een onderneming. Meten is weten en daarom is de opmaak van een jaar- en maandplanning wat betreft uitgaven en inkomsten een eerste vereiste.

Volgens Allen is het verstandig zo conservatief mogelijk te begroten, maar vergeet niet de actuele in- en uitgaven te vergelijken met uw voorspelling. Het helpt u de volgende maand een betere raming te maken, waardoor u vanzelf meer vat op uw eigen bedrijf krijgt.

Cash flow een belangrijke managementtool

Een goed cashflowoverzicht is vooral voor startende ondernemingen belangrijk als managementtool. Veel kleine, jonge bedrijfjes krijgen op een gegeven moment te maken met het feit dat de kost voor de baat uitgaat. Een goed inzicht wanneer de bankrekening leeg is, zorgt ervoor dat u op tijd maatregelen kunt nemen en niet achter de feiten aan hoeft te lopen.

Daarnaast is cashflow van levensbelang bij de aanvraag van een krediet. Bankiers zijn vanwege het gure economische klimaat uiterst voorzichtig als ze geld uitlenen. Een degelijk en betrouwbaar cashflowoverzicht is dan ook een eerste vereiste om een financiering te krijgen. Het geeft namelijk niet alleen u, maar ook uw bank een uitstekend overzicht hoe uw zaken ervoor staan.

Gelijkaardige publicaties
Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf permanent geïnspireerd dankzij ...