Préparez votre entreprise pour qu’elle soit compatible avec l’avenir
Terug naar overzicht
blog

De sociale balans: alle info over uw werknemers op één plek

Als u personeel in dienst had (of hebt gehad) tijdens het afgelopen boekjaar, dan is uw onderneming verplicht om een sociale balans in te dienen. Hoe pakt u het aan? En welke informatie haalt u uit de sociale balans van andere bedrijven?

Sociale balans is verplicht

De sociale balans is een belangrijk onderdeel van de jaarrekening. Elke onderneming en vereniging met personeel is sinds 1996 verplicht om een sociale balans op te maken en toe te voegen aan de jaarrekening. Ook vzw’s die op jaarbasis gemiddeld meer dan 20 mensen hebben tewerkgesteld, zijn verplicht om een sociale balans op te maken.

Maar wat staat er zoal in de sociale balans?

4 onderdelen van de sociale balans

1. Alle cijfers over de werknemers

De sociale balans bevat een schat aan informatie over uw werknemers. Hun aantal vergeleken met het vorige boekjaar, het gemiddeld aantal actieve, voltijdse en deeltijdse medewerkers, de gepresteerde uren, personeelskosten, sociale voordelen, …

2. Het personeelsverloop tijdens het afgelopen boekjaar

Hoeveel personeelsleden heeft de firma in dienst genomen en hoeveel werknemers zijn er uitgetreden? Wie zijn ze (arbeiders, bedienden, directie, …) en waarom zijn ze vertrokken?

3. Gebruikte maatregelen ter bevordering van tewerkstelling

De overheid heeft tal van maatregelen in het leven geroepen die leiden tot een vermindering van de sociale zekerheidsbijdragen, brugpensioen, startbanen, … In deze sectie vindt u terug welke maatregelen de onderneming in kwestie gebruikt.

4. Inlichtingen over de gevolgde opleidingen

Dit gedeelte vertelt hoeveel werknemers een opleiding gevolgd hebben en welke, hoeveel uren dat in beslag nam en welke kosten daaraan verbonden waren.

Overheid evalueert opleidingsinspanningen

Op basis van het vierde gedeelte uit deze balans evalueert de overheid of de onderneming voldoende opleidingsinspanningen geleverd heeft. De afspraken in de interprofessionele akkoorden vragen namelijk dat er gemiddeld 1,9% van de loonkosten aan opleiding wordt besteed.

Maak sociale balans op volgens modellen Nationale Bank

Bij de opmaak van de sociale balans moet u eenvoudig het model volgen dat de Nationale Bank ter beschikking stelt. Hier kunt u de modellen van sociale balans downloaden.

Wilt u dieper ingaan op de onderdelen van de jaarrekening? Download dan vandaag nog gratis het e-book.

De jaarrekening lezen voor Dummies

Of wilt u de sociale balans van een welbepaalde onderneming consulteren?

Vraag een jaarrekening op

Gelijkaardige publicaties