Transparantie draagt bij aan sterkere economie en betere welvaart (3/3)
Terug naar overzicht
blog

Transparantie draagt bij aan sterkere economie en betere welvaart (3/3)

In een eerste deel kon u lezen wat transparantie inhoudt en waarom dat voor alle betrokken partijen zo belangrijk is. In het tweede deel ontdekte u wat Graydon doet om transparantie in te burgeren en hoe ook u daarvan kunt profiteren. In dit derde en laatste deel eindigen we met de impact van transparantie, hoe dit van u een nog betere ondernemer maakt en hoe dit ook een positief effect heeft op onze maatschappij.

Aangepaste voorwaarden

Transparantie mag geen aanleiding geven om enkel en alleen méér te handelen met bedrijven die goed scoren en zaken die minder goed scoren uit de markt te drukken. Die opvatting leeft nog steeds, maar is foutief. Ook al staat de tegenpartij er misschien niet zo goed voor, het is de overtuiging van Graydon dat transparante informatie u net in staat stelt om wél nog zaken te blijven doen. Zij het dan onder aangepaste voorwaarden en goede afspraken.

Het is logisch dat u niet in zee gaat met een bedrijf dat op het randje van het faillissement staat. Dan is het kalf toch al verdronken. Zwak betaalgedrag daarentegen hoeft bijvoorbeeld geen reden te zijn om een klant te weigeren. U kunt op basis van die informatie wel beslissen dat er betaald moet worden bij levering. Dat is net het hele concept. Transparantie betekent niet ‘doe geen zaken met’. Integendeel. Het is de bedoeling om onder alle omstandigheden zo veel mogelijk zaken te blijven doen. Zorg er echter voor dat u altijd goed geïnformeerd bent, zodat u kunt bepalen onder welke voorwaarden. Dat is de boodschap.

Betere ondernemers

En die boodschap is in het voordeel van zowel de leverancier als de klant. Elke partij weet waar hij voor staat. Hoe meer bedrijven transparant en geïnformeerd zakendoen, ook al is dat dan onder aangepaste voorwaarden, hoe meer bedrijven actief blijven. Want ook bedrijven die minder goede cijfers kunnen voorleggen of misschien zelfs in overlevingsmodus staan, stellen mensen tewerk. Die consumeren en consumptie leidt weer tot productie. Het is dus allemaal aan elkaar gelinkt en het draagt bij tot een betere economie en daaraan gekoppeld dus een betere welvaart.

Het draagt tevens bij tot nog betere ondernemers. Het is niet zozeer dat ondernemers niet willen. Het is veelal niet weten, ze zijn immers gericht op hun kernactiviteit. Daarom werkt Graydon samen met partners en is het geïntegreerd in tal van softwarepakketten om een zo groot mogelijke groep te kunnen bereiken. Zo kan een controle snel uitgevoerd worden en is er geen bijkomende actie vereist. Het creëert awareness door op zo veel mogelijk plaatsen die informatie - al dan niet gratis - ter beschikking te stellen.

Een zakenrelatie controleren, moet een gewoonte worden

Een loodgieter die een karwei moet uitvoeren voor een bedrijf is niet bezig met een bedrijfsrapport. Hij kent het misschien zelfs niet of hij weet misschien niet hoe hij eraan moet geraken. Maar die gebruikt mogelijk wel een bank-app. Via dergelijke app kan hij vrij snel en op een gebruiksvriendelijke manier een eerste indruk krijgen van zijn zakenrelatie. Hij moet toch zijn betalingen uitvoeren. Dan kan hij die controle beter in één keer samen nemen. Op basis van de beschikbare informatie kan hij zelf oordelen of de voorwaarden om een gezonde relatie op te bouwen (betaling op factuur, cash of misschien zelfs met een voorschot) aangepast moeten worden of niet.

Door informatie via verschillende kanalen op een gebruiksvriendelijke manier naar de maatschappij te brengen, wordt dergelijke informatie steeds meer standaard. Makkelijk te bereiken om u beter te informeren en om betere beslissingen te nemen. Transparantie moet, net als in de consumentenwereld, een gewoonte worden. Lang geleden moesten we geen gordel dragen in de wagen. Kinderen die vandaag in de wagen stappen, denken er niet meer bij na en doen dit automatisch. Dat wil Graydon ook bereiken met bedrijfsinformatie.

Transparantie heeft voordelen voor alle betrokken partijen. Want door transparant zaken te doen, zult u dat ook op een gezonde manier doen. Gebruik minstens uw interne informatie in combinatie met de gratis gezondheidsindicator die via verschillende kanalen beschikbaar is. Maak er een goede gewoonte van. Het komt uw bedrijf, maar ook onze economie en onze samenleving op termijn alleen maar ten goede.

Download ook het eBook

De kracht van bedrijfsinformatie

Bedrijfsinformatie wordt meer en meer een noodzaak voor ondernemers, al zijn veel partijen er nog altijd niet mee vertrouwd. Onbegrijpelijk, want de stelling ‘kennis is macht’ klinkt luider dan ooit. En die kennis ligt – mede dankzij de explosie aan data en de technologische ontwikkelingen – voor het grijpen. In dit e-book vertellen we u alles wat u moet weten over bedrijfsinformatie.

Gelijkaardige publicaties