Hoe bepaalt u de categorieën in een ABC-analyse?
Back to overview
blog

[BROCHURE] Hervorming ondernemings- en vennootschapsrecht: wat kan ik ermee?

Het Verbond van Belgische Ondernemingen, de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat en Graydon Belgium lanceerden vandaag de brochure ‘Hervorming ondernemings- en vennootschapsrecht: wat kan ik ermee?’ En daar is een goede reden voor. De hervorming zal immers een impact hebben op elke onderneming in België. Bovendien lijken er maar weinig ondernemers echt van op de hoogte te zijn.

“In essentie publiceren we samen met onze partners een brochure, omdat we vaststellen dat ondernemers totaal niet weten dat de vennootschapswetgeving volledig vernieuwd is. Zeker bij kmo’s is dat bewustzijn er helemaal niet”, zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research & Development bij Graydon Belgium. “Terwijl de revolutionaire hervorming, geïnitieerd door Minister Koen Geens, letterlijk op alle bedrijven in België een invloed zal hebben. In dat kader zal elke ondernemer voor zichzelf een aantal cruciale vragen moeten beantwoorden.”

Download de brochure:

Hervorming ondernemings- en vennootschapsrecht: wat kan ik ermee?

Cruciale vragen

Iedereen is betrokken partij. Omdat elke onderneming erdoor wordt beïnvloed. Dus het is belangrijk om er ook zo snel mogelijk op in te spelen. De cruciale vragen situeren zich op allerlei vlakken. Elke bedrijfsleider zal daarin knopen moeten doorhakken. Al biedt de hervorming ook kansen en opportuniteiten.

“Elke vennootschap moet zich bijvoorbeeld vanaf nu de vraag stellen of ze hun huidige juridische vorm wel kan en wil behouden”, gaat Eric Van den Broele verder. “Coöperatieve vennootschappen zullen de ware coöperatieve gedachte moeten uitdragen. Elke CV moet dus nagaan of dat ook werkelijk zo is. Is dat niet het geval dan zullen ze zich effectief moeten omvormen naar een andere juridische entiteit.”

“De wet laat ook toe dat CV’s en BV’s functioneren zonder kapitaal. Wat ga je dan als ondernemer doen? Dat kapitaal laten staan of uit de vennootschap halen? Wat is het verstandigste? Het zijn maar enkele zaken waar grondig over nagedacht moet worden.”

Drastische wijzigingen in aandeelhoudersstructuur

Op vlak van aandeelhoudersstructuur zijn de veranderingen drastisch.

“Aandelen kunnen een verschillende waarde hebben en kunnen verschillen in stemrecht. Je hebt aandelen met waarde, maar zonder stemrecht. Maar je hebt ook aandelen zonder waarde en met stemrecht en alle varianten daar tussenin. Dat heeft dus een enorme impact op de eigendoms- en machtsstructuur in een bedrijf. Om nog maar te zwijgen van de erfeniskwesties die daaruit voort zullen vloeien. Wie krijgt het geld? Wie krijgt de macht?”

“Nog zo eentje. Vanaf nu kun je een BV of een NV alleen oprichten en besturen. Je hebt dus per definitie geen andere aandeelhouders of bestuurders nodig. Alle randvereisten werden van tafel geveegd. Ik kan me voorstellen dat sommige bedrijfsleiders zich vandaag zullen afvragen of ze overbodige ballast, zoals twee of drie bestuurders die er alleen maar zijn voor de vorm, niet zouden afstoten. Of misschien kiezen ze voor een nieuwe en modernere bestuursvorm, zoals bijvoorbeeld het duaal bestuur?”

Wat staat er in de brochure?

De brochure ‘Hervorming ondernemings- en vennootschapsrecht: wat kan ik ermee?’ geeft summier, maar heel efficiënt een overzicht van alle veranderingen en nieuwe kenmerken. Elke verandering wordt bovendien gekoppeld aan een praktijkvoorbeeld.

Download de brochure:

Hervorming ondernemings- en vennootschapsrecht: wat kan ik ermee?

“De brochure is een eerste informatiegids zodat ondernemers kennis kunnen nemen van de inhoud en de impact van de nieuwe wetgeving. Het zet concreet alle vragen op rij die elke ondernemer zich moet stellen. In het kader van ondernemen, op grote of kleine schaal, zou het eigenlijk voor elke bedrijfsleider verplichte lectuur moeten zijn.”

Wat kan Graydon voor u doen?

De Graydon Inspiration Session van 6 juni 2018 stond volledig in het teken van de nieuwe vennootschapswetgeving. Op onze blog kon u de voorbije maanden al verschillende artikels lezen die daaraan gekoppeld waren. We hebben ze gebundeld in het dossier ‘De nieuwe vennootschapswet’.

Download het dossier:

De nieuwe vennootschapswet

Schrijf u in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Want het blijft niet bij een antwoord formuleren op de vragen die u zich moet stellen. Ook uw klanten zullen zich dezelfde vragen (moeten) stellen. Het zal een immens aantal wijzigingen met zich meebrengen op administratief vlak. Hoe gaat u al die gewijzigde rechtsvormen opvolgen? Hoe gaat u ontslagen en nieuwe benoemingen bijhouden? Het is belangrijk dat u weet wanneer uw klant zich in regel stelt met de nieuwe wetgeving. Niet alleen op administratief vlak, maar ook in het kader van risicobeheer.

Gelukkig heeft Graydon Belgium zich gespecialiseerd in dit soort zaken. Als u er vragen over heeft, aarzel dan niet om ons te contacteren per e-mail of op het nummer 03 280 88 00. Wij zijn er alvast klaar voor.

Related posts
Newsletter

Sign up for the newsletter and stay inspired thanks to our ...