Geplaatst op 03/06/2019 in Home / Downloads / Ondernemers

Studie faillissementen: mei 2019

Voor de vierde maand op rij meer dan 1.000 faillissementen
Studie faillissementen: mei 2019

Tijdens de afgelopen maand mei gingen liefst 1.096 bedrijven failliet. Nooit eerder telde een meimaand zo veel faillissementen. Het is al voor de vierde maand op rij dat er meer dan 1.000 uitspraken zijn. Cumulatief bekeken over de maanden januari tot en met mei noteren we het op één na hoogste cijfer ooit. Alleen in 2013 ging het er nog slechter aan toe.

Er zijn verschillende verklaringen voor de stijgingen van het aantal faillissementen tijdens de voorbije maanden. Zo is er de nieuwe insolventiewetgeving, waarbij vzw’s en vrije beroepen voortaan als onderneming beschouwd worden. Ook de Wet op spookbedrijven zorgt voor een belangrijke toename van het aantal uitspraken (én gerechtelijke ontbindingen). De wet wordt al even gebruikt binnen enkele Waalse rechtbanken, maar kent geleidelijk uitbreiding naar de andere arrondissementen. Daarnaast zijn sommige ondernemingsrechtbanken extra waakzaam voor ondernemingen waarvan witwaspraktijken vermoed worden.

Download de volledige studie faillissementen:

  • met alle details, analyses en bevindingen voor de cijfers van de maand mei 2019
  • met een stand van zaken na vijf maanden en een vergelijking met de voorbije jaren
  • inclusief de geografische en sectoriële evolutie van het aantal faillissementen
  • met het aantal faillissementen per rechtsvorm en leeftijd
  • met een overzicht van de belangrijkste faillissementen en het aantal banen ( 9.658 in totaal na vijf maanden) dat daarbij verloren ging

L’étude a été rédigée en néerlandais, mais la plupart des graphiques sont repris dans les deux langues nationales.