Geplaatst op 09/08/2017 in Home / Downloads / Ondernemers

Gezondheidsbarometer Belgische ondernemingen - situatie 31/12/2016

Aantal zwaar zieke bedrijven daalt met 2,7%
Gezondheidsbarometer Belgische ondernemingen - situatie 31/12/2016

Naar jaarlijkse traditie vindt u in dit nummer van In Foro twee bijdrages terug die ontwikkeld zijn op basis van de intense samenwerking tussen de Unie der Rechters in Handelszaken van België (URHB) en Graydon Belgium. Ook dit jaar vindt u een deel dat uitgebreid ingaat op de alarmwaarde van een aantal van de belangrijkste knipperlichten die de rechtbanken aanwenden. Een tweede deel behandelt de WCO.

Het verband tussen de knipperlichten en een faillissement is overduidelijk. Opnieuw stellen we vast dat vooral niet-financiële knipperlichten zwaarder doorwegen op de klassieke financiële signalen. De studie toont ook aan dat de instrumenten beschikbaar zijn om een degelijk preventief beleidsbeleid uit te bouwen, zodat bedrijven in moeilijkheden tijdig opgespoord en gered kunnen worden.

Daarnaast wordt de toepassing op de WCO met argusogen gevolgd. Ondanks de intensieve inspanningen van de afgelopen jaren, ondanks de uitdrukkelijke bedoeling van de wetgever én de initiatiefnemers van de wetswijziging, blijft de gerechtelijke reorganisatie in vele gevallen de antichambre van het faillissement. De WCO blijkt, ondanks de opportuniteiten die het biedt om vroegtijdig te reageren, in vele gevallen geen reddingsboei. Integendeel, het is eerder een reanimatiekamer die in vele gevallen wordt aangewend als het kalf al verdronken is.

Download de volledige studie:

  • Deel 1 - Gezondheidsbarometer van de Belgische ondernemingen
  • Deel 2 - 1 juli  2017: acht jaar WCO