Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Welke rechtbanken zijn bevoegd indien u een geschil heeft met uw debiteur?

Om elke discussie hieromtrent vooraf uit te sluiten, neemt u best in uw algemene voorwaarden op dat de rechtbanken van het arrondissement waarin uw firma gelegen is, bevoegd zijn om kennis te nemen van de geschillen en deze te beslechten.

U hoeft daarbij niet te preciseren welke rechtbanken het specifiek zullen zijn. Het zal de gerechtsdeurwaarder zijn die steeds zal bepalen of het de rechtbank van koophandel of het vredegerecht is dat bevoegd is voor dat specifieke geschil.

Het is daarbij van essentieel belang dat u opneemt dat deze rechtbanken zullen oordelen naar Belgisch recht en dit om te vermijden dat, indien u bv. geconfronteerd wordt met een Italiaanse debiteur, u dient af te reizen naar de rechtbank van Napels …

Indien u de zaak niet wil laten beslechten door een rechtbank, kan u een arbitragebeding opnemen in uw algemene voorwaarden. U dient echter op de voorkant van uw bestelbon zeer duidelijk te vermelden dat een dergelijk arbitragebeding is opgenomen in de algemene voorwaarden.

Gelijkaardige publicaties