Artikel
Geschreven door Maartje Harding
Posted on 10/04/2019

Wat is de meerwaarde van een API voor uw bedrijf?

328 keer gelezen

Inloggen in verschillende systemen om informatie te consulteren. Gegevens van het ene systeem foutloos overhevelen naar het andere. De gegevens in uw vertrouwde systemen permanent up-to-date houden en aanvullen. Het vergt allemaal tijdrovende en foutgevoelige inspanningen, terwijl het zoveel gemakkelijker kan. Als u op eender welk moment over de meest recente bedrijfsgegevens wilt beschikken in uw vertrouwde omgeving, gebruik dan een API of Application Programming Interface.

API’s duiken overal op

Een API zorgt voor een snelle en eenvoudige communicatie tussen verschillende systemen en apparaten. In onze digitale wereld duiken steeds meer API’s op, zonder dat u zich daar wellicht bewust van bent. Denk maar aan Bol.com, Cooblue of de Belgische Spoorwegen. Op hun website krijgt u snel alle informatie die u opvraagt omdat ze met API’s werken. Het gebruik van een API is dus uitermate handig voor het bedrijfsleven.

Neem bijvoorbeeld uw klantendatabase. Een database die up-to-date is, is essentieel voor een efficiënte organisatie. Nochtans laten heel wat b2b-databases te wensen over. Verschillende afdelingen werken vaak in dezelfde database, maar de ene springt daar al nauwkeuriger mee om dan de andere. Het is dus lastig om fouten in uw database te vermijden, zeker als daar manueel werk bij komt kijken. U hoeft overigens niet altijd zelf aan de basis te liggen van foutieve gegevens. Denk bijvoorbeeld aan een webshop. Als klanten zelf hun gegevens moeten invullen, dan is een tikfout snel gemaakt. Door een API te gebruiken kunt u dit opvangen, want een gebruiker hoeft de juiste gegevens maar aan te klikken. De gegevens komen op die manier foutloos en uniform in uw systemen, waarmee u ook de kans op dubbele invoer vermijdt.

Maar een API doet nog meer.

Graydon API’s

Ook Graydon heeft werk gemaakt van de eenvoudige integratie van externe data in uw eigen systemen via API’s. Dit betekent dat u vanuit uw eigen systemen de database van Graydon op elk moment kunt aanroepen. Dit heeft als voordeel dat u niet in verschillende systemen hoeft in te loggen, maar altijd bij alle data kunt vanuit uw eigen systemen. Bovendien is die data betrouwbaar en altijd up-to-date.

Graydon introduceerde de volgende API’s:

  • API Bedrijfsprofiel: Met de API bedrijfsprofiel worden uw vertrouwde systemen (CRM, boekhoudpakket, …) permanent voorzien van alle correcte informatie over uw zakenrelatie. Het bevat naast de officiële naam en adresgegevens ook informatie over de status van het bedrijf, de grootte (aantal werknemers), de juridische vorm, de activiteitscode, enz. Deze data vormen overigens ook een onschatbare bron van informatie voor sales en marketing. Dankzij de API-connectie met de Graydon database blijft uw database overigens automatisch up-to-date. Alle wijzigingen in het bedrijfsprofiel worden immers meteen weggeschreven in uw systemen zonder dat u manueel tussenbeide moet komen.
  • API Scores: Graydon ontwikkelde op basis van tal van databronnen verschillende, veelgebruikte scores. De beproefde scores helpen u om snel kansen en risico’s te detecteren in uw klantenportefeuille en in uw afzetmarkt. Met de API scores zijn de unieke inzichten (kredietadvies, betaalscore en multiscore) alvast snel te implementeren in uw eigen systemen en hoeft u er geen ander platform op na te slaan. Telkens wanneer er aan die score wat veranderd, wordt dit meteen weggeschreven in uw systemen.
  • API Beslismodel: Met de API beslismodel zet u uw acceptatiebeleid via een aantal parameters om in een vast proces. U bouwt – op basis van uw interne data en Graydon-data – een beslismodel in uw eigen vertrouwde systemen waar elke (nieuwe) klant aan afgetoetst wordt. Alle  klanten volgen hierbij dezelfde, uniforme procedure, waarna de gebruiker op basis van de uitkomst meteen kan besluiten om een klant te accepteren of niet.

Wilt u meer weten over onze API’s? Over hoe u snel en eenvoudig onze data in uw systemen kunt integreren? Neem dan contact met ons via contact@graydon.be of op het nummer 03 280 88 00.