De gevaren wanneer men kredietinformatie gaat crowdsourcen
Terug naar overzicht
blog

Wanneer bezorgt de deurwaarder mijn geld?

Het gebeurt soms dat u in de vervelende situatie terecht komt waarin een hardleerse debiteur niet wil betalen. Ondanks alle pogingen die u onderneemt. U hebt dan de mogelijkheid om uw debiteur te dagvaarden. Met dat vonnis in handen kunt u vervolgens weer een deurwaarder inschakelen.

Deurwaarders

Een vonnis bekomen is één stap. Uw geld bekomen is een ander paar mouwen. Eerst dient het vonnis betekend te worden aan de debiteur. Dat gebeurt door de deurwaarder en die zal dit pas doen na expeditie van het vonnis (wat overigens enige tijd kan duren). Vanaf de betekening van het vonnis heeft de debiteur één maand de tijd om zich hiertegen te verzetten. Bijvoorbeeld door hoger beroep aan te tekenen. Gebeurt dat niet, dan zal de deurwaarder pas na verloop van één maand overgaan tot uitvoering van het vonnis.

Vraag de contactgegevens van uw deurwaarder

De volgende tip: Vraag via uw advocaat de contactgegevens van de deurwaarder én het referentienummer van het dossier. Zo kunt u zelf regelmatig contact opnemen om te weten hoe de uitvoering verloopt. De taak van de advocaat zit er immers op en hij zal het dossier bijna zo goed als zeker als afgesloten beschouwen. Door zelf de deurwaarder te contacteren wint u tijd, kunt u het dossier van dichtbij volgen en houdt u de druk hoog. Let wel dat u de persoon contacteert die zelf belast is met de uitvoering. De advocaat geeft het dossier meestal door aan de deurwaarder met wie hij vaak samenwerkt. Maar die kan het op zijn beurt doorgeven aan een ander. Bijvoorbeeld wanneer de debiteur in een ander arrondissement actief is en het vonnis daar moet uitgevoerd worden.

Maar hoe lang duurt het nu?

Als alles normaal verloopt, met andere woorden de tegenpartij neemt geen advocaat onder de arm om in beroep te gaan, dan hebt u in principe een vonnis na anderhalve maand. De duur van de uitvoering van het vonnis door de deurwaarder is echter sterk afhankelijk van de solvabiliteit van de debiteur. Dit kan zelfs héél lang duren als de debiteur verschillende schuldeisers achter zich aan heeft lopen.

Gelijkaardige publicaties