Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Waarom de wisselbrief nog steeds efficiënt is

Een wisselbrief is in deze tijden van paperless werken een archaïsch instrument geworden. En toch... De wisselbrief heeft nog heel wat te bieden voor wie de kans op het innen van facturen aanzienlijk wil verhogen.

Wat is een wisselbrief?

De wisselbrief is een document waarmee de schuldeiser (de trekker) aan de schuldenaar (de betrokkene) opdracht geeft op een bepaalde dag (de vervaldag) een som te betalen aan een begunstigde (vaak de trekker zelf). De schuldenaar kan de wissel accepteren. Dit betekent dat hij belooft te betalen. Eventueel kan iemand zich borg stellen voor de goede uitvoering ervan. Men spreekt dan van aval.

Een goed drukkingsmiddel?

Een wisselbrief biedt heel wat voordelen. De acceptatie door de betrokkene houdt in dat hij zich formeel engageert om tijdig te betalen. Gebeurt dat niet, dan kan de wissel worden geprotesteerd. Dit betekent dat een gerechtsdeurwaarder de niet-betaling ervan vaststelt. Indien de betrokkene zijn schuld, verhoogd met de protestkosten, vervolgens niet betaalt voor de tiende van de daaropvolgende kalendermaand, dan wordt het protest gepubliceerd. Zeg maar, hij of zij wordt aan de publieke schandpaal gehangen. Iedereen kan er kennis van nemen via de website van de gerechtsdeurwaarders.

Hierdoor slinkt de kans fel dat de betrokkene nadien bij andere leveranciers nog kan rekenen op betalingsuitstel. Klanten die het goed menen met hun zaak zijn er als de dood voor.

Het protest kan wel nog worden geregulariseerd als de wissel uiteindelijk toch wordt betaald. In dat geval verdwijnt de publicatie niet, maar komt er een bijkomende melding.

Garantie op inkomsten?

Naast dat drukkingsmiddel heeft de wisselbrief nog een tweede voordeel. Omdat het voor de leverancier om de vastlegging van toekomstige inkomsten gaat, kan hij worden verdisconteerd. Dit houdt in dat de vordering verkocht wordt aan de bank. De bank betaalt vervolgens meteen het factuurbedrag min een agio uit. Dit agio komt overeen met de interesten. Op de vervaldag int de bank het totale bedrag rechtstreeks bij de schuldenaar. Schuld en interesten worden zo afgelost.

Een betalingsinstrument?

Ten slotte kan de wisselbrief ook gebruikt worden als betalingsinstrument. De begunstigde kan de vordering doorverkopen aan een derde. Hiertoe moet het document worden geëndosseerd, net zoals een cheque kan worden overgedragen.

Gelijkaardige publicaties