Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Waarom corporate governance volgens code Buysse?

Corporate governance is vandaag belangrijker dan ooit. Zowel voor grote als kleine ondernemingen. Ook wanneer u dus een niet-beursgenoteerde bedrijven leidt. Met een deugdelijk bestuur wint u aan kracht, brengt u unieke producten en diensten en werkt u aan een duurzame onderneming. Vanwaar komt de roep om regels rond corporate governance? En welke code is vandaag richtinggevend?

Corporate governance of deugdelijk bestuur kreeg een kleine twintig jaar geleden aandacht in de nasleep van een aantal wantoestanden bij beursgenoteerde bedrijven, zoals Parmalat en Worldcom. Dat was in eerste instantie uit bezorgdheid voor een te grote machtsconcentratie bij de managers die de dagelijkse leiding in handen haden of bij de raad van bestuur die de andere aandeelhouders aanzienlijk kan benadelen.

In binnen- en buitenland kwamen diverse codes tot stand. Daarin werden richtlijnen gegeven om het bestuur van vennootschappen te optimaliseren. Maar bijna twintig jaar later is Duitsland vooralsnog het enige land waar die codes ook bindend zijn.

Code Lippens kreeg in België veel kritiek

In België was er eerst de code Lippens. Genoemd naar de man die nadien zelf in het oog van de storm kwam te staan, toen bleek dat hij de aandeelhouders bij de geplande overname van Fortis door ABN-Amro niet correct had geïnformeerd.

Daarom, en vooral ook omdat niet-beursgenoteerde bedrijven onze economie dragen, wordt vooral gekeken naar de code Buysse. Baron Paul Buysse leidde immers de werkzaamheden bij de realisatie van deze code. Die code wil, die op initiatief van ondernemersorganisatie UNIZO, ook een concrete invulling geven aan corporate governance bij niet-beursgenoteerde bedrijven. Want deugdelijk bestuur is daar net zo belangrijk als bij groepen waarvan een deel van het kapitaal bij het grote publiek zit.

Code Buysse heeft dubbele doelstelling

De Code Buysse heeft twee doelstellingen:

  1. In de eerste plaats wil zij de bedrijfsverantwoordelijken helpen bij de realisatie van een optimale en constante groei.
  2. Daarnaast wil zij een ethische fundering bieden voor de vele professionele uitdagingen van bedrijven.

Die doelstellingen willen de belangen van alle stakeholders vrijwaren. Dat impliceert dat ze ook moeten bijdragen tot een efficiëntere en transparantere besluitvorming. Zo goed mogelijk meetbaar en afgezet tegen welomlijnde benchmarks.

Efficiënte structuur voor medewerkers

Een efficiënte bestuursstructuur zorgt bij alle stakeholders voor een professioneel imago. In een tijd waarin vooral talent het verschil moet maken, is dat zeker ten aanzien van de medewerkers enorm belangrijk. Het hoeft geen betoog dat een deugdelijk bestuur een belangrijke rol kan spelen om de continuïteit van de onderneming te verzekeren en op die manier zal bijdragen tot een verhoogde rentabiliteit.

De principes van het deugdelijk bestuur voor niet-beursgenoteerde ondernemingen vertalen zich in verschillende aanbevelingen. Deze leest u in een volgende blog.

Lees ook het e-paper:

Transparante bedrijven zijn meer waard

Gelijkaardige publicaties