Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

In vijf stappen naar een effectief risicomanagement

De ontwikkeling van risicomanagement staat in België nog in de kinderschoenen. Risicomanagers vinden het nog steeds lastig om grote risico's die hun organisaties bedreigen te identificeren en te managen. In deze blog belicht ik de vijf basisstappen voor een effectief risicomanagement.

Stap 1. Identificatie

Breng eerst alle mogelijke risico’s in kaart die de doelstellingen van uw onderneming in gevaar kunnen brengen. Het makkelijkst is om te beginnen met de visie en missie van uw onderneming en de bijbehorende doelen op korte en lange termijn. Welke strategische, financiële of operationele risico’s kunnen een bedreiging vormen voor de realisatie van deze doelen?

Stap 2. Analyse

Als alle risico’s in kaart zijn gebracht, dan kunt u ze analyseren. Hoe groot is de kans dat een risico zich voordoet en wat zijn de gevolgen? Het resultaat van de risicoanalyse is een prioriteitenlijst. Welke risico’s vormen de grootste bedreiging en verdienen de meeste aandacht van de risicomanager?

Stap 3. Beheersing

Na identificatie en analyse van de risico’s kan de risicomanager in de regel kiezen uit vier reacties: vermijden, overdragen, beheersen/verminderen of accepteren. De risicomanager zal voor elk risico een goed onderbouwde keuze moeten maken. Volstaat het huidige beleid? Is eventuele financiële schade te dragen? Kan een risico afgedekt worden met een verzekering of overgedragen worden aan een derde?

Stap 4. Monitoring

Risicomanagement is per definitie een continu proces. Het risicoprofiel van een organisatie is voortdurend aan verandering onderhevig. Om risico’s effectief te kunnen beheersen, is het van belang om mogelijke bedreigingen en beheersmaatregelen permanent te monitoren. Plan dus ook op regelmatig basis een risicoanalyse.

Stap 5. Rapportage

Maak medewerkers bewust van het belang van risicomanagement en voorkom dat de aandacht verslapt. Het is dan ook belangrijk om regelmatig te rapporteren over geïdentificeerde risico’s en geïmplementeerde beheersmaatregelen. Veranker risicomanagement in de bedrijfscultuur door beheersmaatregelen zichtbaar te maken en het beleid regelmatig te evalueren.

Gelijkaardige publicaties