Artikel
Geschreven door Sven Persoone
Posted on 25/07/2016

Verlaging kredietscore Verenigd Koninkrijk: wat betekent dit?

98 keer gelezen

Na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk zijn hoogste AAA-rating verloren. Moody’s, S&P en Fitch degradeerden de kredietwaardigheid van het land omwille van de onzekerheid over de economische en politieke stabiliteit. Wat zal de lagere kredietscore van het Verenigd Koninkrijk met zich meebrengen?

Ratingbureaus vrezen onzekerheid

Moody’s was het eerste ratingbureau dat de Britse kredietbeoordeling verlaagde van stabiel naar negatief. Ook Fitch verlaagde zijn rating van AA+ naar AA. En later verlaagde S&P de Britse kredietwaardigheid van AAA naar AA.

Het is de eerste keer dat een beoordelingsbureau ooit een AAA-beoordeling met twee trappen heeft verlaagd. S&P haalde de bezorgdheid aan over de “bredere grondwettelijke kwesties voor het land als geheel”.

Het oordeel van S&P:

“Het negatieve denkbeeld weerspiegelt de risico’s voor de economische vooruitzichten, fiscale en externe prestaties, en de rol van het pond als reservevaluta. Er zijn eveneens risico’s voor de constitutionele en economische integriteit van het Verenigd Koninkrijk als er een nieuw referendum komt over Schotse onafhankelijkheid.”

En hoe verdedigt Moody’s zijn besluit over de Britse stemming om de Europese Unie te verlaten?

“Volgens ons is dit resultaat een baanbrekende gebeurtenis. Het leidt tot een minder voorspelbaar, stabiel en effectief beleidskader in het Verenigd Koninkrijk.”

Britse staatsobligatie blijft veilige belegging

Deze verlaging van kredietscore geeft aan hoe de Britse kredietwaardigheid wordt gezien door internationale investeerders. Deze kunnen het nu moeilijker maken voor de overheid om te lenen. Want het principe zegt: hoe hoger de rating, hoe lager de rente.

Dit neemt niet weg dat de Britse staatsobligaties waarschijnlijk nog steeds worden beschouwd als een veilige belegging. Ook dit mag niet vergeten worden.

Onrust op de markten

De politieke en financiële onrust hebben voor aanzienlijke turbulentie gezorgd op de markten. Het pond daalde tot het laagste punt in 31 jaar. Pogingen van de Britse ministers om het vertrouwen te herstellen, haalden niets uit. De grootste bedrijven van het Verenigd Koninkrijk verloren 40 miljard pond in waarde.

Twee Britse banken zagen de koers van hun aandeel zo sterk dalen dat de handel werd opgeschort. Barclays daalde met 10,3%. Royal Bank of Scotland (RBS) verloor 15%.

Wel presteerden de FTSE 100 beter dan velen aanvankelijk hadden verwacht. Maar dat kan verklaard worden door het feit dat de multinationals in de index meestal minder beïnvloed worden door de Britse economie dan de kleinere bedrijven in de FTSE 250. Deze betere gezondheisindicator van de Britse bedrijven bereikte na het referendum zijn laagste punt in 52 weken

Sombere economische vooruitzichten

Wat staat ons te wachten voor de toekomst?

  1. Het pond worstelt op de valutamarkten.
  2. Economen hebben hun economische groeiverwachtingen getemperd.
  3. De centrale bank kan de rente verlagen naar een nieuw historisch dieptepunt om de economie te stimuleren.

Mark Carney zei dat de Bank of England “goed voorbereid” is. De bank is klaar om 250 miljoen pond extra te investeren in de Britse economie. Maar zal dat genoeg zijn?

Fitch voorspelde een “abrupte vertraging” in de groei op korte termijn en zwakkere groeivooruitzichten op middellange termijn. S&P is vooral bezorgd over “een verslechtering van de economische prestaties van het Verenigd Koninkrijk, met inbegrip van de grote financiële sector”.

De ratingbureaus zijn in ieder geval standby om de Britse kredietwaardigheid verder te verlagen, waardoor ook de economische vooruitzichten verder zullen versomberen.

Deze blogpost is een vrije vertaling van het artikel van Alice Payne dat zij schreef voor onze Britse collega’s.