Artikel
Geschreven door Nikkel Kebsi
Posted on 19/05/2015

Verbeter uw kredietwaardigheid via crowdfunding

62 keer gelezen

Investeren zonder alles bij de bank te moeten lenen en tegelijkertijd kredietwaardiger worden? Het kan, want crowdfunding kan hier een oplossing bieden. In een eerdere blog vertelden we dat u tot 300.000 euro kunt ophalen via dit nieuw financieringsmechanisme.

Opmerkelijk is dat de afgeleide effecten misschien nog belangrijker kunnen zijn. Want een geslaagde crowdfunding zet de deur open naar bijkomende bankfinanciering. In die zin kan het een belangrijke hefboomfunctie hebben.

Kredietwaardigheid helpt bankfinanciering

Ondernemingen kunnen 300.000 euro ophalen via crowdfunding zonder zich de zware lasten van een prospectus op de nek te halen. Dit vormt al een mooie basis.

Ook voor wie een groter bedrag beoogt, is het een mooie opstapdrempel. Wie via crowdfunding aandelen uitgeeft, versterkt immers zijn eigen vermogen. En die versterkte solvabilteit geeft dan weer extra ruimte om bijkomende bankfinanciering te bekomen. In die zin biedt crowdfunding dus de mogelijkheid tot een hefboom.

Uw bedrijf wordt kredietwaardiger voor een bank. Met een geslaagde crowdfunding staat u financieel sterker om een gunstig krediet af te dwingen.

Kies het juiste platform voor crowdfunding

Wie tot crowdfunding wil overgaan, stapt hiertoe naar een crowdfundingplatform. Dit platform zal vervolgens beslissen of het initiatief zal geplaatst worden op zijn website en verdeeld wordt onder zijn volgers. Vervolgens wordt een campagne opgestart waarbij de inzet van sociale media onontbeerlijk is.

Geïnteresseerden kunnen dan kenbaar maken hoeveel ze voor het project veil hebben. Op het einde van de crowdfundingperiode wordt nagegaan of het beoogde bedrag bereikt is en het project al dan niet kan plaatsvinden. Is dat zo, dan krijgt het project de toegezegde centen. Is dat niet zo, dan worden de investeerders terugbetaald.

De keuze van het crowdfundingplatform is belangrijk. Het Agentschap Ondernemen lijst alle Belgische platformen op. Het breedst gaat Crofun.

De andere zijn meer nichegericht.

Deze platformen vragen voor hun tussenkomst en de inzet van hun netwerk een vergoeding, al is die doorgaans beperkt.