De gevaren wanneer men kredietinformatie gaat crowdsourcen
Terug naar overzicht
blog

Van crowdfunding naar crowdfinanciering

In een vorige blog kon u lezen dat het in België voorlopig nog niet storm loopt voor een alternatieve financieringsvorm als crowdfunding. En terwijl crowdfunding nog niet volledig is ingeburgerd, steekt al een nieuw fenomeen de kop op: crowdfinanciering. In deze blog leest u meer over de verschuiving van funding naar financiering en de voordelen voor het bedrijfsleven.

Crowdfunding wordt crowdfinanciering

In Nederland is al een duidelijke verschuiving merkbaar van funding naar financiering. In het begin waren het vooral artiesten en kunstenaars die van crowdfunding gebruik maakten om geld in te zamelen voor hun projecten. In ruil kreeg de kapitaalverschaffer dan vaak het eindproduct, zijnde een cd, een optreden of een zeefdruk. Ook andere startups konden hun funders nog vaak betalen met het eindproduct, een bepaalde korting of andere voordelen.

Toch beginnen crowdfundingplatforms meer en meer te lijken op crowdfinanciering. Een flink aantal bedrijven gebruikt crowdfunding om een lening aan te gaan. Een snelle blik op de hoofdpagina van grotere platforms leert dat de bestemming voor het geleende geld steeds vaker gebruikt wordt voor de financiering van het werkkapitaal, een verbouwing of voorraden. Niet zozeer funding, maar meer financiering.

Wat zijn de voordelen voor het bedrijfsleven?

Het grote voordeel is natuurlijk vooral dat u niet langs de (kritische) bank hoeft. Maar het heeft ook nog een paar additionele voordelen, die niet direct in geld uit te drukken zijn. 

  • Binding met de investeerder: Er ontstaat er een goede binding met de investeerders. Dit leidt indirect naar een betere binding met uw klant, want die investeerder is vaak een klant.
     
  • Inzicht in het marktpotentieel: Daarnaast geeft de publieke gang naar het publiek de geldlener een beter inzicht in zijn marktpotentieel. Door direct in contact te treden met klanten krijgt de ondernemer veel informatie over zijn afzetmarkt: marktonderzoek avant la lettre.
     
  • Gunstige additionele financiering: Het grootste voordeel moet dan nog komen. Wanneer er (risicodragend) kapitaal is binnengehaald, is de bank vaak bereid additionele financiering te verstrekken tegen gunstigere voorwaarden. Er is immers onderpand in het bedrijf in de vorm van opgehaald kapitaal. De rentes die ondernemers betalen via de crowd lopen toch gauw tegen de 6 a 8%. Een aanvullende bankfinanciering tegen 4 a 5% is dan wel aantrekkelijk.

Tenslotte: hoewel contact met potentiële investeerders en dus klanten via internet een voordeel kan zijn, moeten veel ondernemers nog wel even wennen aan het openbaar maken van de bedrijfscijfers. Wie hier moeite mee heeft, doet er goed aan de banden met de bank voorlopig nog even warm te houden.

Gelijkaardige publicaties