Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Uw algemene voorwaarden verworpen: tips om ermee om te gaan

In de praktijk komt het wel eens voor dat afnemers hun leveranciers een brief sturen met de melding dat ze voortaan later zullen betalen. Ik kan me voorstellen dat dit bij u ongeloof, onbegrip en misschien zelfs woede kan oproepen. Maar deze situatie biedt u ook kansen als u het juist aanpakt.

Schriftelijk afwijzen

In feite wijzigt uw klant de oorspronkelijke afspraken. Het is aan u om hiermee akkoord te gaan of deze wijziging te verwerpen. Komt u er samen niet uit, dan moet u een keuze maken: stoppen met leveren of de nieuwe betalingstermijn aanvaarden.

In eerste instantie raad ik u aan te reageren op de brief van de leverancier en deze wijziging schriftelijk te verwerpen. Maak van de gelegenheid gebruik om een gesprek in te plannen met uw klant.

Verdienmodel moet overeind blijven

Een eenzijdige wijziging van het contract? Ga dan zo snel mogelijk met uw klant rond de tafel zitten om nieuwe afspraken te maken. Natuurlijk wilt u de klant niet kwijt, maar uw verdienmodel mag ook niet onder druk komen te staan. 

De klant mag misschien best later betalen, maar uw liquiditeitspositie moet overeind blijven. Daar mag dus iets tegenover staan. Uw klant heeft er ook geen voordeel bij dat u in de financiële problemen komt. Integendeel, hij heeft er alle belang bij dat u kunt blijven leveren. Benadruk dit tijdens het gesprek.

Andere prijsafspraken

Gebruik de onderhandelingen over de betaaltermijn om andere prijsafspraken te maken. U kunt een betere marge afspreken in ruil voor de langere betalingstermijn. Het is essentieel dat u goede berekeningen maakt om te zorgen dat uw winst intact blijft.

Als uw leverancier niet openstaat voor onderhandeling, dan moet u goed afwegen of uw winstmarge nog voldoende is om te blijven leveren. Omzet is prachtig, maar – met het oog op uw bestaansrecht - u moet er wel aan verdienen. Het gaat tenslotte om de continuïteit van uw onderneming.

 

Gelijkaardige publicaties