De gevaren wanneer men kredietinformatie gaat crowdsourcen
Terug naar overzicht
blog

Reverse factoring vanuit het standpunt van de bank

Reverse factoring als vorm van supply chain finance is niet meer weg te denken uit het internationale bedrijfsleven. Het wordt omschreven als een win-win-winsituatie voor de leverancier, de afnemer en de bank. Zowel de leverancier als de afnemer profiteren via lagere financieringslasten. Maar hoe ziet het verdienmodel van de bank eruit?

Meer zekerheid in de supply chain

Reverse factoring werd in eerste instantie vooral geïnitieerd door de afnemende partij om meer zekerheid in haar supply chain te krijgen. Leveranciers krijgen op basis van de goedgekeurde factuur door de afnemer alvast de factuur uitbetaald door een financiële instelling. Deze financiering geschiedt op basis van de kredietwaardigheid van de afnemer, waardoor de rentelasten van de leverancier omlaag gaan. De financierende partij levert het platform om de uitvoering te faciliteren.

De trend is nu dat de financierende partij, wat vaak een bank of gespecialiseerde partij betreft, steeds vaker het initiatief neemt om een reverse factoringconstructie op te zetten.

De voordelen voor de financiële instelling zijn drieledig:

  • Meer financieren tegen een lager risico
  • Nieuwe klanten binnenhalen
  • Lagere inspanning voor de bewaking van de kredietwaardigheid

Veilige manier

Vooral het uitzetten van (weliswaar lager renderende) extra financiering tegen lage risico’s is belangrijk voor de bank. Door de afgelopen recessie zijn banken op zoek naar een manier om veiliger krediet te verlenen. Door te financieren op basis van de goedgekeurde factuur, loopt de bank of financiële instelling veel minder risico. Als de afnemer een goede kredietwaardigheid heeft natuurlijk.

Dat is dan ook een van de voorwaarden waaraan afnemers moeten voldoen willen ze in aanmerking komen voor reverse factoring. Het platform voor de constructie is inmiddels door veel banken ontwikkeld. Het liefst werken ze natuurlijk met grote multinationals die een sterke kredietwaardigheid hebben, maar ook kmo’s komen in aanmerking.

Toekomst reverse factoring

De ontwikkeling van reverse factoring of supply chain finance, wat vaak als algemene term wordt gebruikt, richt zich nu op een verdere versterking van de supply chain oftewel de distributieketen. Is reverse factoring nu nog vooral een zaak tussen de leverancier en de afnemer, dan zal in de toekomst de ganse keten mee kunnen profiteren van de kredietwaardigheid van de sterkste schakel.

Daarnaast zal de leverancier nog eerder gefinancierd worden. Bij kredietwaardige afnemers kan bijvoorbeeld ook de inkooporder als onderpand worden genomen. Hierdoor kan de leverancier al vanaf de aankoop van zijn grondstoffen gefinancierd worden op basis van de kredietwaardigheid van zijn afnemer.

Voor de bank blijft altijd de afweging tussen rendement en risico vooropstaan. Maar met de goede kredietwaardigheid van de multinationals en een factuur als onderpand op zak, hebben banken een nieuw verdienmodel waar nog heel wat rek in zit.

Gelijkaardige publicaties