Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Reverse factoring: 3 voordelen vangen nadelen factoring op

Reverse factoring is bij veel organisaties nog relatief onbekend. Wellicht omdat factoringmaatschappijen in principe meer kunnen verdienen met klassieke factoring. Maar naarmate organisaties zich bewuster worden van de kracht van samenwerking, zou reverse factoring wel eens een steile opmars kunnen maken. Het systeem heeft immers voordelen voor zowel de leverancier als de debiteur.

Factoring zorgt voor minder zorgen, maar kost ook geld

Om betalingen sneller op de rekening te krijgen, maken bedrijven al langer gebruik van factoring. Als onderneming X levert aan partij Y, dan stuurt X de factuur naar een factoringmaatschappij. Die zal dan dadelijk 80 tot 90% van het factuurbedrag voorschieten. Het volledige bedrag krijgt de maatschappij dan van partij Y. Het totale saldo krijgt leverancier X dan van zodra partij Y aan de factoringmaatschappij heeft betaald.

Maar hier hangt een gevoelig kostenplaatje aan vast. Bedrijven die met factoring werken moeten aan de factoringmaatschappij een maandelijkse fee betalen. Daarnaast betalen ze ook een bedrag per geïnde factuur of een percentage op de totale omzet. In sommige gevallen is in de contracten ook gestipuleerd dat de factoringmaatschappij het bedrag dat ze meteen aan de leverancier uitkeert, kan terugvorderen als de debiteur uiteindelijk niet betaalt. Men spreekt dan van factoring “with recourse”.

Het risico dat de factoringmaatschappij op zich wil nemen, is bovendien afhankelijk van de kredietwaardigheid van de leverancier, niet van de debiteur. Die kredietwaardigheid bepaalt hoe hoog de kosten zijn die u als leverancier voor factoring moet betalen. Soms kunnen die hoog oplopen. Het is dan ook altijd aangewezen om goed de overweging te maken of het voordeel van de snelle betaling van (een deel van) het geld opweegt tegen de nadelen.

Gelukkig is er reverse factoring

  • Voordeel 1: Minder risico, minder kosten
    Bij reverse factoring kijkt de factoringmaatschappij niet naar de leverancier om het risico te bepalen, maar wel naar de kredietwaardigheid van de debiteur. Bovendien past de factoringmaatschappij reverse factoring enkel toe op facturen die door de debiteur al zijn goedgekeurd. Hierdoor is het risico op niet-betaling een stuk kleiner, zodat ook de kosten voor de leverancier lager uitvallen.
     
  • Voordeel 2: Geen terugvordering
    De gedeeltelijke betalingen die de leverancier via reverse factoring ontvangt van de factoringmaatschappij kunnen niet meer teruggevorderd worden.
     
  • Voordeel 3: Financiering leveranciers
    Naast voordelen voor de leverancier zijn er ook voor de debiteur. Anders zou die niet in het systeem meestappen. Het is belangrijk dat zij op goede voet blijven staan met de leveranciers en zo de supply chain niet in gevaar te brengen. Met andere woorden: als debiteuren het belangrijk genoeg vinden om op tijd beleverd te worden, kunnen ze met reverse factoring hun leveranciers financieren. Sommige debiteuren proberen ook een deal af te sluiten met de factoringmaatschappij en vragen in ruil voor een snelle betaling een deel van de fee die de factoringmaatschappij aan de leverancier aanrekent.
Gelijkaardige publicaties