Les asbl doivent adapter leurs statuts
Terug naar overzicht
blog

OFAC lacht er niet mee

Bedrijven die zakendoen in de Verenigde Staten of in dollars moeten er zich goed van bewust zijn dat de Amerikaanse overheid niet lacht met overtredingen van de handelsembargo’s die Washington heeft uitgevaardigd. De Amerikanen gaan ervan uit dat ook bedrijven uit andere landen zich aan de regels houden. Doen ze dit niet, dan riskeren ze forse boetes als ze in de VS actief zijn of worden.

Meer verboden landen dan Noord-Korea en Iran

De Amerikaanse handelssancties kunnen gelden tegenover een aantal landen die als terroristisch worden omschreven. President Obama heeft recent aangekondigd dat Cuba van de zwarte lijst van terreurstaten geschrapt wordt. 

Maar er blijven nog genoeg andere landen over met een of andere vorm van sanctie tegen zich: Noord-Korea, Soedan, Iran, Syrië,... De meest recente gegevens vindt u bij het OFAC zelf.

Ook personen en organisaties kunnen onder de sancties vallen. Dit zijn de zogenaamde Specially Designated Nationals (SDN’s). Zo staan momenteel een reeks mensen uit de entourage van de Russische president Poetin op de lijst als gevolg van de vermeende betrokkenheid van Rusland in het conflict met Oekraïne.

OFAC beheert lijst van 1.000 pagina’s

OFAC staat voor Office of Foreign Assets Control en is een onderdeel van de Amerikaanse Treasury. Het is de instantie die instaat voor het oplijsten van de handelsbelemmeringen. En het zorgt ook voor het toezicht op de naleving ervan.

De lijst van personen, organisaties en landen waartegen sancties gelden is in totaal bijna 1.000 pagina’s lang. Deze kan op de website van OFAC worden geraadpleegd.

Om het opzoeken te vergemakkelijken, kunt u voor een opdeling per land kiezen. Let wel: sommige geviseerde personen en organisaties kunnen actief zijn in landen waar ze niet zelf gevestigd zijn. Heeft u twijfel of de naam die u wil controleren overeenstemt met een naam op de lijst, kunt u het OFAC contacteren op het Amerikaanse telefoonnummer 1-800-540-6322. Want veel ‘vreemde’ namen lijken op mekaar, zeker als ze uit een ander schriftbeeld werden overgezet.

Handel en betalingen zijn verboden

De handelssancties slaan op het verbod om handelstransacties met de betrokkenen uit te voeren of die te financieren. Ook de afwikkeling van betalingen kan problemen geven. Zo volstaat een afhandeling in dollar om een Amerikaanse betrokkenheid te hebben en de Amerikaanse wet te overtreden. Soms geldt een totaal handelsembargo. In andere gevallen kan het gaan om een verbod op de handel in specifieke goederen of technologieën.

Amerikaanse overheid deelt boetes uit

De Amerikaanse overheid lacht niet met overtredingen. In juni 2012 kreeg de Nederlandse bank ING de zwaarste sanctie tot dan toe. Omdat ze via haar afdelingen in Nederland, België, Frankrijk en Curaçao transacties uitvoerde voor Cubaanse instanties. ING werd veroordeeld tot een boete van 619 miljoen dollar. Maar dat bedrag verbleekte al bij de boete die de Franse bankgroep BNP Paribas in 2014 kreeg wegens schending van de handelssancties tegen Iran, Cuba en Soedan. Deze boete bedroeg liefst 8,9 miljard dollar.

Niet alleen banken worden geviseerd, ook tal van particulieren hebben al een sanctie gekregen van het OFAC. Wie internationaal zakendoet, is dan ook maar best voorzichtig. De sancties kunnen in de loop van de tijd wijzigen. Voor een aantal zaken kan het OFAC ook een vergunning verlenen om af te wijken van de opgelegde belemmeringen.

Compliant blijven is niet eenvoudig

Het maakt het internationaal zakendoen behoorlijk ingewikkeld. Vooral multinationale ondernemingen kunnen worden geconfronteerd met beperkingen van meerdere instanties: de Europese Unie, de Amerikaanse, de Britse,….. Hierdoor kan wat een bepaalde afdeling in het ene land doet een invloed hebben op de sancties die de afdeling in een ander land kunnen treffen.

Meer info krijgt u bij Office of Foreign Assets Control, U.S. Department of the Treasury, Treasury Annex 1500 Pennsylvania Avenue, NW, Washington, DC 20220.

Gelijkaardige publicaties