Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Niet neerleggen jaarrekening kan u zuur opbreken

Bedrijven die hun jaarrekening niet op tijd of helemaal niet neerleggen bij de Nationale Bank lopen grote risico’s. Van een schadevergoeding voor partijen die zich niet van de financiële toestand van de onderneming kunnen vergewissen tot schrapping uit de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Tegenpartijen kunnen schade verhalen

Jaarrekeningen moeten neergelegd worden binnen de 30 dagen na de goedkeuring ervan door de algemene vergadering van aandeelhouders. En ten laatste binnen de 7 maanden na afloop van het boekjaar.Gebeurt de neerlegging niet of niet tijdig, dan hebben andere partijen niet de mogelijkheid om zich van de financiële toestand van de onderneming te vergewissen. De schade die ze hier eventueel door lijden, kunnen ze verhalen op de onderneming. De betrokken firma kan hieraan ontsnappen als ze kan bewijzen dat de laattijdige neerlegging van de jaarrekening geen invloed had op het ontstaan van de schade.

Extra toeslag voor laattijdige neerlegging jaarrekening

Bij een laattijdige neerlegging moet de betrokken onderneming een tarieftoeslag betalen. Het bedrag ervan hangt af van de periode die men te laat is en van de grootte van de onderneming.

  • Vanaf de negende maand na de afsluiting van het boekjaar betalen kleine ondernemingen die het verkorte boekhoudschema volgen een toeslag van 120 euro, voor grote bedrijven is dat 400 euro.
  • Vanaf de tiende tot en met de twaalfde maand wordt dat respectievelijk 180 euro en 600 euro.
  • Voor nog latere aangiftes respectievelijk 360 euro en 1.200 euro.

De bijdragen worden door de Nationale Bank, samen met de kosten voor de openbaarmaking van de jaarrekening, geïnd en doorgestort aan de Federale Overheidsdienst Financiën. De opbrengst dient om de kosten te dekken die de overheid maakt om ondernemingen in financiële moeilijkheden op te sporen en op te volgen.

Na drie jaar dreigt ontbinding

Elke geïnteresseerde of het openbaar ministerie kan aan de rechtbank van koophandel vragen om de vennootschap te ontbinden als ze drie jaar op rij in gebreke blijft.

Ook de beheersdienst van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) kan op eigen initiatief overgaan tot de ambtshalve schrapping van de vennootschappen die in voorgaand geval verkeren. Die schrapping wordt vermeld in het Staatsblad.

Lees ook:

En bezoek onze wikipagina met alles over de jaarrekening.

Gelijkaardige publicaties