Artikel
Geschreven door Filip Hendrickx
Posted on 08/05/2017

Maak uw bedrijf toekomstbestendig - 5 manieren

154 keer gelezen

De economische ontwikkelingen staan niet stil. Het verwachtingspatroon van klanten verandert continu en is steeds moeilijker te voorspellen. Nieuwe concurrenten duiken op. Globalisering. Het zijn allemaal factoren die uw bedrijf en haar bestaansduur beïnvloeden.

Hieronder geven we u vijf eenvoudige manieren om u beter voor te bereiden op de toekomst. Begin er vandaag al mee.

1. Respecteer uw cashflow

Vermijd extreme uitgaven na een zeer winstgevende maand en houd uw cashflow onder controle. Eigenlijk is het een denkwijze die voor de hand ligt bij gezond ondernemerschap. Wanneer u investeert, nieuwe werknemers aanneemt of een succesvolle deal viert, spendeer dan niet meer dan een gemiddeld percentage van uw inkomsten. Een realistisch percentage dat u best op voorhand vastlegt.

2. Verzin geen excuses

Zakendoen gebeurt al honderden jaren op dezelfde manier: u levert goederen of diensten, de klant betaalt, de inkomsten investeert u opnieuw en uw zaak kan groeien. Vandaag is dat niet anders en de ervaringen verschillen niet met die van ondernemers in andere landen. Neem de verantwoordelijkheid op voor het welslagen van uw bedrijf. Wijs niet meteen naar anderen wanneer het verkeerd gaat, maar kijk eerst wat u daar zelf aan kunt veranderen.

3. Wees gepassioneerd

Uw bedrijf begint pas echt te draaien wanneer uw klanten er zich mee verbonden voelen. De beste manier om deze emotionele verbondenheid te realiseren, is door uw doelstellingen kenbaar te maken. En er vol overgave naartoe te werken. Mensen bekommeren zich over hoe een bedrijf wordt geleid. De juiste boodschap uitdragen is dus essentieel om de gepaste reactie te krijgen. Passie werkt in ieder geval aanstekelijk. Iedereen werkt nu eenmaal liever samen met een bedrijf waar de dynamiek en het enthousiasme van afdruipt.

4. Anticipeer op verwachtingen

Eén geniaal product of een uitzonderlijke dienst zijn geen garantie voor eeuwig succes. Vandaag dient u snel, competitief en vooruitdenkend te zijn. Beschouw uzelf als de spelverdeler van een ploeg. Die wacht niet tot een bal in zijn richting komt, maar anticipeert. Een spelverdeler houdt medespelers en tegenstanders in de gaten en zal zich herpositioneren om de concurrent een stap voor te blijven. Alleen op die manier zal u kansen en mogelijkheden naar waarde kunnen inschatten.

5. Voel veranderingen aan

Reageren op veranderingen is niet genoeg. U moet er eigenlijk al op inspelen nog voor u ermee te maken krijgt. Moet u naast bedrijfsleider dan ook nog eens visionair gaan spelen? Nee, u kunt dit opvangen door het aanpassingsvermogen in uw bedrijf te stimuleren. Laat u omringen door de juiste mensen en stimuleer hun creativiteit. Werknemers moeten hun mening durven uiten, suggesties geven en samen kunnen werken met andere afdelingen. Ze moeten voelen dat ze de ruimte krijgen om verbeteringen en vooruitgang te brengen in het belang van de onderneming. Op die manier bouwen ze aan een betere toekomst voor uw bedrijf. Deze methode zal er ook voor zorgen dat uw team zich gesteund en tevreden voelt. Wanneer uw werknemers zich uiteindelijk ontpoppen tot echte partners, dan is uw bedrijf helemaal klaar voor de toekomst.