Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Levenslang leren?

Tijdens opleidingen hoor ik vaak: “Mijn collega die al 20 jaar in dienst is, heeft het moeilijk met veranderingen op het werk, ze krijgt dat precies niet meer onder de knie”, “Mijn baas van 50 jaar kan absoluut niet om met de nieuwste computerprogramma’s”, “Els doet al 30 jaar hetzelfde werk, je moet daar niets anders aan vragen, want dat lukt toch niet”.

Is er een moment in je leven dat je niet meer kan leren? Stopt je leercapaciteit ergens? En kan er niets meer aan veranderd worden aan je kennen en kunnen? Ik geloof het niet. De oorzaak ligt vaak ergens anders.

Heel wat mensen wentelen zich als ze al een hele tijd hetzelfde werk doen in een cocon. Het steeds terugkerende werk wordt hun comfortzone: ze voelen zich hier goed in. Nieuwe dingen vragen een aanpassing en worden als een bedreiging gezien. Niet zozeer omdat ze het intellectueel niet aankunnen, maar vooral omdat dit anders is en een extra inspanning vraagt. Zijn anciens dan lui? Neen, integendeel, het zijn vaak harde werkers maar ze worden niet graag uit hun routine gehaald.

Wanneer iemand zich openstelt om te leren kan hij/zij levenslang leren. En dit gaat niet alleen om intellectuele kennis of praktische vaardigheden verwerven, maar ook over gedragsverandering. We leren - als we dit willen - constant. Wanneer we hierbij hulp krijgen gaat het gemakkelijker: op de juiste manier gestimuleerd worden helpt. Inzicht verschaffen in de noodzaak, het rendement, de toegevoegde waarde van bijkomende kennis en veranderingen is een belangrijke taak voor de verantwoordelijke van de afdeling. Dit lijdt ongetwijfeld tot intrinsieke motivatie van de medewerker die hierdoor zijn/haar persoonlijke grenzen gaat overschrijden. Daar ben ik heilig van overtuigd.

Gelijkaardige publicaties