Artikel
Geschreven door Filip Hendrickx
Posted on 02/12/2013

Kmo’s kunnen hun kenniskloof overbruggen met big data-analyses

27 keer gelezen

Volgens het ‘Big Data Analytics: Adoption & Employment Trends’-onderzoek zal in het Verenigd Koninkrijk de vraag naar specialisten in big data verdrievoudigen in de nabije toekomst. Deze trend zal zich uiteraard doorzetten naar België. Toch lijkt het erop dat nog maar weinig kmo’s op dit moment gebruikmaken van analyses om belangrijke informatie te vergaren.

Uit het onderzoek bleek dat minder dan 0,2 % van de kleine en middelgrote bedrijven in het Verenigd Koninkrijk big data analytics gebruiken. Een alarmerend cijfer. Maar liefst één op de vijf bedrijven gaf bovendien toe dat ze maar een klein beetje of zelfs helemaal niets begrijpen van de technologie of waarom big data zo belangrijk zijn.

Thought leader

Big data zijn nochtans meer dan alleen een uitrol van een klantenbestand en klantengewoonten. Ze geven belangrijke informatie over kredietrisico’s. Hoe meer gegevens u hebt, hoe effectiever uw zakelijke inzichten zullen zijn. De kennis die u vergaarde op basis van big data zal uw positie als thought leader in uw branche alvast bevorderen. Mooi meegenomen bij netwerkevents en besprekingen.

Kmo’s zullen uiteraard minder gegevens verzamelen dan een multinational. Maar dan nog is de hoeveelheid klantinformatie die beschikbaar is wellicht belangrijk en groot genoeg om te gebruiken.

Groeiende vraag naar specialisten

De opkomst van big data stimuleert de vraag naar gespecialiseerde medewerkers. Het aantal big data-analisten bij grote Britse bedrijven wordt over vier jaar geschat op bijna 70.000 mensen. Grotere bedrijven zullen niet meteen problemen hebben om de juiste mensen aan te werven. Tesco met name, de grootste Britse detailhandelaar, scheept iedereen af met een tekort aan vaardigheden. Veel kleinere bedrijven, die niet in staat zijn om intern specialisten op te leiden of aan te werven, zullen daarvoor deskundig advies moeten inwinnen van financiële risicomanagers om de concurrentie aan te gaan.

Hebt u als onderneming ervaring met big data? Ervaringen die u wenst te delen? Reageer dan hieronder.