Croissance rapide et intégrité : que pouvons-nous apprendre d’Imtech?
Terug naar overzicht
blog

Kmo’s beter beschermd tegen opzeggen krediet

Kunnen bankiers zomaar kredieten opzeggen? Voor kleine en middelgrote bedrijven is dat niet langer het geval. Sinds begin 2014 worden die wettelijk beter beschermd.

Bankers are the first to run. Als het in een onderneming bergaf gaat, dan is de bankier daar vaak snel van op de hoogte. En dus kan hij vlugger ingrijpen. Bijvoorbeeld door de uitstaande kredieten meteen op te eisen. Kwalijk gevolg is dat het voor de onderneming nog moeilijker wordt om zich te herpakken en andere schuldeisers te betalen.

Om dergelijke toestanden te vermijden, heeft de wetgever een bescherming ingebouwd als de kredietnemer een kleine of middelgrote vennootschap is. Kunt u hier van profiteren?

Een kleine of middelgrote vennootschap is een onderneming die voor het laatste en het voorlaatste afgesloten boekjaar niet meer dan één van deze drie criteria overschreden heeft:

  1. een omzet van 7,3 miljoen euro,
  2. een balanstotaal van 3,650 miljoen euro,
  3. een personeelsbestand van 50.

Als het gemiddelde personeelsbestand meer dan 100 bedraagt, dan is de onderneming in ieder geval geen kmo meer. Zij valt niet onder deze bescherming.

Kredietopzegging met opzegtermijn

Banken kunnen vandaag niet langer bepalingen in de kredietovereenkomsten met kmo’s opnemen die hen het recht geeft kredieten zonder vaste looptijd op te zeggen zonder redelijke opzegtermijn. Bepalingen die hiermee strijdig zijn, worden als nietig beschouwd. De rest van de overeenkomst blijft wel van toepassing.

Hetzelfde geldt voor kredieten voor een bepaalde duur. Het contract mag geen bepalingen bevatten die de bank de mogelijkheid geven om de overeenkomst eenzijdig vervroegd te beëindigen zonder een redelijke schadeloosstelling.

Twee uitzonderingen

1. Wanprestatie

Wat precies met wanprestatie bedoeld wordt, staat niet in de wet. Wellicht gaat het om het niet (tijdig) voldoen aan het afbetalingsplan of om flagrant wanbeleid.

2. Overmacht

Overmacht kan een reden zijn voor de bank om het krediet meteen opeisbaar te stellen. Zonder een schadevergoeding toe te kennen of een redelijke opzegtermijn in acht te nemen. Een geval van overmacht kan bijvoorbeeld slaan op een zaak waarbij de kredietgever wettelijk verplicht is om de klantenrelatie stop te zetten. Dit kan gebeuren in het kader van de witwaswetgeving of wanneer het door de wet verboden is om krediet te verstrekken gezien de aard van de activiteiten.

Een verslechtering van de financiële toestand, die het gevolg is van loutere marktomstandigheden, wordt uitdrukkelijk uitgesloten als reden van overmacht. Dit is een risico dat inherent verbonden is aan kredietverlening.

Gelijkaardige publicaties