Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Kan men de tegenpartij “zomaar” dagvaarden voor de rechtbank?

U mag uw tegenpartij niet zomaar of lukraak gaan dagvaarden. U zal een dergelijke procedure steeds dienen te verantwoorden aan de hand van bv. een onbetaalde factuur, relevante argumentatie om verzet aan te tekenen…

Indien uw klant bv. verzet aantekent tegen een bekomen vonnis doch zonder dat hij dit verzet op een degelijke wijze heeft onderbouwd met de nodige relevante argumentatie, dan riskeert hij veroordeeld te worden voor de kosten van het “procesmisbruik”. Immers, zo oordeelde de rechtbank van eerste aanleg van Antwerpen d.d. 15.05.2009 dat er sprake is van “procesmisbruik” door een vennootschap die door haar verzet “totaal nodeloze belasting heeft veroorzaakt voor de rol, waardoor andere zaken dienen uitgesteld te worden”. Deze kosten bedragen een geldboete conform het Gerechtelijk Wetboek en worden opgelegd door de rechtbank.

In datzelfde vonnis veroordeelde hogergenoemde rechtbank daarenboven de desbetreffende vennootschap tot betaling van schadevergoeding en dit wegens “tergend en roekeloos geding”. Concreet betekent dit dat de eisende partij een totaal ongegronde procedure is begonnen.

En dit is nog niet alles! Indien een partij de zaak verliest, dan riskeert deze ook op te draaien voor de “rechtsplegingsvergoeding”. Dit is een compensatie die de rechtbank toekent aan de winnende partij voor de gemaakte kosten en ereloon van haar advocaat.

Tot slot willen we u erop wijzen dat indien u uw debiteur wenst te dagvaarden, u hiervoor steeds het bewijsstuk van de aangetekende ingebrekestelling aan de debiteur dient voor te leggen aan de rechter. Zoniet, zou de rechter weleens kunnen oordelen dat u zich bezondigt aan het “tergend en roekeloos geding” met de daaraan gekoppelde schadevergoeding. Indien de rechter dit toch niet zou doen, kan hij toch nog bij de toekenning van de vordering de interesten en kosten ten laste van de debiteur laten vallen.

Gelijkaardige publicaties