Waarom zou u voor geautomatiseerde kredietbeslissingen kiezen?
Terug naar overzicht
blog

Internationale wanbetaling voorkomen en genezen

Een verenigd Europa is mooi en biedt tal van praktische voordelen in het zakenleven. Denk maar aan de vermindering van de bureaucratische rompslomp en het vrije verkeer van goederen en diensten. Maar als een klant in het noorden van Finland niet betaalt, dan rijdt u er niet even langs om te informeren wanneer hij van plan is om u te betalen. Gelukkig is er een Europese richtlijn en twee Europese rechtsregels om u te beschermen tegen Europese wanbetalers.

Late betalingen: moedwilligheid of niet?

Een buitenlandse klant die te laat betaalt, is niet altijd moedwillig. Om de administratieve rompslomp die daar in het verleden mee gepaard ging te vereenvoudigen, is de SEPA of Single Euro Payments Area in het leven geroepen. Het heeft ervoor gezorgd dat het vandaag gemakkelijker is om betalingen binnen de Europese Unie met dezelfde betaalmiddelen af te handelen. Facturen worden sindsdien vlotter betaald.

En toch zullen er altijd bedrijven zijn die uw factuur bewust naast zich neerleggen. Ze hebben een minder persoonlijke band met u als leverancier en op enkele honderden of duizenden kilometer afstand voelen ze minder druk om correct te betalen. Europa heeft dat ingezien en heeft daarom drie manieren gecreëerd om u te beschermen tegen internationale wanbetalers.

Eén Europese richtlijn en twee Europese rechtsregels

  • De Europese betalingsrichtlijn vereenvoudigt betalingen tussen bedrijven uit de verschillende Europese lidstaten. Kern van de zaak is dat in alle lidstaten één uniforme betalingstermijn geldt van zestig dagen.
  • Het Europees betalingsbevel helpt om ‘onbetwiste’ schuldvorderingen sneller te innen. ‘Onbetwist’ betekent in dit geval dat de wanbetaler zijn schuld erkent en zich niet verdedigt. U dient hiervoor online een aantal formulieren in te vullen. Vervolgens start een vaste procedure die uit tien stappen bestaat.
  • De Europese procedure voor invordering is een procedure voor de invordering van bedragen tot 2.000 euro. Ook deze procedure bestaat uit tien stappen en vereist de invulling van een aantal online formulieren. De procedure verloopt volledig automatisch.

De formulieren waarvan sprake kunt u eenvoudig downloaden via het Europees e-justitieportaal.

De tien te volgen stappen zijn uitvoerig uitgelegd in onderstaand ePaper dat u gratis kunt downloaden.

Drie manieren om u te beschermen u tegen Europese wanbetalers

Internationale incasso

Laat achterstallige betalingen van een internationale klant in ieder geval niet te lang aanslepen. Heeft u niet meteen vertrouwen in deze omslachtige procedure? Ziet u al die administratie – in een digitale wereld waarin we vandaag leven – niet zitten? Dan hoeft u dat natuurlijk niet allemaal zelf te doen. U kunt hiervoor ook rekenen op de expertise van een incassobureau, dat over de modernste technieken, systemen en de ervaring beschikt om internationale wanbetalers aan te zetten tot betalen. Kies alvast voor een incassobureau dat over een sterk Europees netwerk beschikt. Op die manier kunt u via een single point of contact in België morgen al druk zetten op uw debiteur in het buitenland.

Graydon heeft alvast een netwerk van zusterbedrijven voor u klaar staan om de debiteur volgens de lokale gebruiken en in zijn eigen taal aan te spreken. Onze collega’s ter plaatse zorgen er op een klantvriendelijke manier voor dat uw debiteur tot betaling overgaat en niet aan zijn verplichtingen ontsnapt. Ook al is die dan mijlenver van u gehuisvest.

Download ook het ePaper:

Wat kan een incassobureau dat u niet kunt?

Beter voorkomen dan genezen

Of de late betaling nu het gevolg is van moedwil of niet, het is nog altijd beter om te voorkomen dan te genezen. Internationaal ondernemen brengt kansen, maar ook meer risico’s met zich mee. En dan is het aangewezen om u op voorhand goed te informeren over de tegenpartij. Het is een gegeven dat we niet genoeg kunnen benadrukken: screen uw zakenrelaties vooraf en niet als het te laat is. Veel checks gebeuren pas wanneer een betaling uitblijft en dat geeft dan meestal de bevestiging van wat u al langer had kunnen weten.

Gespecialiseerde kantoren zoals Graydon vertalen gegevens uit verschillende databronnen naar inzichten. Deze inzichten helpen u om gefundeerde en veilige kredietbeslissingen te nemen, zowel in binnen- als buitenland. Het geeft u zekerheid over correcte betaling of niet. Screent u uw internationale partners vooraf of beschermt u zich op een andere manier?

Gelijkaardige publicaties