Artikel
Geschreven door Annick Vangramberen
Posted on 22/03/2017

Internationale bedrijfsinformatie verzamelen, een vak apart

255 keer gelezen

In onze achtertuin is het vrij eenvoudig om in een vingerknip correcte en actuele informatie te krijgen over ondernemingen en personen waarmee u onderhandelt. Internationaal ligt dat lastiger en is het heel wat moeilijker om betrouwbare gegevens te vinden. Wellicht dienen die bedrijven u straks voor enkele duizenden euros aan facturen te betalen en dan wilt u zeker zijn dat u uw zakenrelatie wel kunt vertrouwen. Het risico om niet betaald te worden is dan ook de op één na belangrijkste reden om exportplannen op te bergen.

Heeft uw klant voldoende liquide middelen om te betalen? Gaat u uw geld wel (op tijd) krijgen? Is de bestelling oprecht en zijn de bedrijfsleiders te vertrouwen? Zo veel vragen en zolang u niet exact weet wie er aan de andere kant van de tafel zit, loopt u grote risico’s. Onbetaalde facturen, kwijtgespeelde goederen en bedrijven die plots verdwenen, hebben menig internationaal exporteur – verblind dooor de gouden bergen in het buitenland – met een kater opgezadeld.

Download: Hoe beschermt u zich tegen Europese wanbetalers?

Nochtans zijn er wel degelijk manieren om informatie in te winnen. Gespecialiseerde bureaus zoals Graydon hebben internationaal een sterk netwerk van betrouwbare partners. Zij hebben snel toegang tot lokale informatiebronnen en daar profiteert u mee van. Het grote voordeel is dat die partners de markt kennen, snel kunnen handelen en dat u zelf uw weg niet hoeft te zoeken bij officiële instanties (in een taal die u niet machtig bent).

Actief in Verenigd Koninkrijk, Nederland, België

Graydon is marktleider in België en heeft vestigingen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Binnen deze groep huldigen we eenzelfde streven naar kwaliteit, service, een uitgebreid arsenaal aan bronnen, nieuwe ontwikkelingen gebaseerd op de behoefte van de klant, customer experience en het meest volledige en correcte beeld van een zakenrelatie.

Gedetailleerde informatie over bedrijven in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk vindt u zo vlot via uw vertrouwde contactpersoon.

Europees netwerk levert gedetailleerde bedrijfsinformatie

Zijn er op andere continenten een paar grote spelers die de markt van bedrijfsinformatie beheersen, dan is de Europese markt sterk versnipperd. Lastig voor wie zelf informatie wil sprokkelen. Eerst moet u op zoek naar een betrouwbaar bedrijfsinformatiekantoor. Vervolgens dient u te weten welke informatie ze u kunnen verschaffen. In hoeverre zijn die gegevens correct? Hoe vaak wordt de informatie geactualiseerd? Worden de gegevens ook geanalyseerd en geïnterpreerd? Kunt u er vlot terecht voor een toelichting bij de informatie? En dat kan u behoorlijk wat tijd kosten.

U bent veel sneller geholpen als u deze klus overlaat aan een gespecialiseerde partner zoals Graydon. Dankzij een netwerk van toonaangevende kantoren in andere landen krijgt u geen versnipperde informatie, maar meteen een afgewerkte puzzel. Zo heeft Graydon betrouwbare relaties opgebouwd in landen zoals Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland, Spanje, Portugal, Italië, Oost-Europa, Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland. We hebben een online verbinding met deze landen. Dat betekent dat u via Graydon rechtstreeks toegang heeft tot de database van onze internationale partners.

De belangrijkste kenmerken van een internationale partner zijn:

  • vertrouwen,
  • kwalitatieve bedrijfsinformatie, tegen een aanvaardbare prijs
  • een betrouwbare en actieve klantendienst,
  • technisch sterk, met moderne systemen,
  • offline en online informatiebronnen. 

Erkende partners in andere landen

Nog niet zo lang geleden werden we vanuit China benaderd voor een partnerschip. Een groot en gerespecteerd bureau wenste als leverancier te fungeren voor betrouwbare gegevens over Chinese bedrijven. Maar we ontdekten al snel dat het zogenaamde 'grote' kantoor twee mensen in dienst had en eigenlijk niets voorstelde. De anekdote leert ons heel voorzichtig te zijn bij de keuze voor een buitenlands bureau.

Handelsinformatie over bedrijven in de Verenigde Staten en Canada

De 28 Europese landen verhandelen voor maar liefst voor 1.740 miljard euro aan goederen en diensten met de Verenigde Staten. Hiermee zijn we de grootste handelspartners ter wereld.

Cruciaal hierin zijn correcte en betrouwbare bedrijfsgegevens. De nummer 1 leverancier van bedrijfsinformatie in de VS heeft een database die gegevens bevat over 28 miljoen bedrijven. Hun data-inzichten verbinden u met de meest waardevolle klanten, prospecten, partners en leveranciers. Hetzelfde geldt voor Canada. Graydon werkt er samen met twee partners: de marktleider voor bedrijfsinformatie en de nummer 1 in betalingsdata.

Betrouwbare informatie over Zuid-Amerika, Azië en Afrika

Zuid-Amerika, Azië en Afrika zijn de drie moeilijkste continenten om informatie te verzamelen, al  vonden we ook daar betrouwbare partners met waardevolle informatie. De kwaliteit van de verzamelde gegevens is het allerbelangrijkste. Vervolgens selecteerden we onze partners op hun klantendienst. Is deze snel, behulpzaam, betrouwbaar en technisch in staat om continu informatie te delen met ons?

Onze drie Afrikaanse partners slagen er bijvoorbeeld in om het hele continent te dekken. Eén doet het noorden, een ander Zuid-Afrika, een derde de overige Afrikaanse landen. Een huzarenstukje dat weinig providers ons nadeden.

Ook in China sloten we intussen een samenwerking met een betrouwbaar kantoor, dat ons informatie levert na grondig onderzoek. Heel nuttig voor wie zakendoet op deze kolossale markt.

Conclusie

Internationale partners weten hoe de gegevens te analyseren, te interpreteren en te vertalen naar begrijpelijke informatie voor u. Ze hebben meer voeling met de lokale markt en hebben snel toegang tot betrouwbare informatiebronnen.

Houd wel rekening met de wetgeving en de publicatieplicht die lokaal gelden. Deze zijn uiteraard in ieder land anders en ze beïnvloeden sterk de inhoud van de bedrijfsrapporten.

Lees ook over de 5 grootste risico’s bij exporteren en meer dan 10 oplossingen om ze te counteren:

Download: Hoe vermindert u de risico’s bij internationaal ondernemen?