Hoe berekent u het nettoresultaat van een bedrijf?

Annick Vangramberen

2 Min
28/03/2023

Een jaarrekening bevat heel wat cijfers en ‘resultaten’. Voor iemand die niet vertrouwd is met de analyse van een jaarrekening is het niet altijd eenvoudig om de meest interessante gegevens terug te vinden. Waar vindt u u bijvoorbeeld de winstgevendheid van een bedrijf?

Met winstgevendheid mikken we uiteraard op het nettoresultaat. Dit nettoresultaat is de winst of het verlies van een onderneming in een welbepaald boekjaar. Het is eveneens het cijfer dat kranten, televisie en magazines overnemen en becommentariëren.

Chapter 1

Vroeger drie soorten resultaten in een jaarrekening

In een jaarrekening vond u vroeger drie soorten resultaten terug. Hierin waren duidelijke verschillen te onderscheiden.

Resultaat 1: Resultaat uit de normale bedrijfsuitoefening 

Het resultaat uit de normale bedrijfsvoering gaf het verschil aan tussen de reguliere omzet en de reguliere kosten. Het is hoe een zelfstandige met een eenvoudige zaak zijn rekening zou maken. Wat betalen mijn klanten me? Welke kosten moet ik zelf betalen?

Resultaat 2: Bijzonder resultaat

Het bijzonder resultaat was enerzijds gerelateerd aan de normale bedrijfsoefening. Anderzijds werd dit resultaat aangevuld met drie andere resultaten:

  1. de winst of het verlies die voortkwam uit een bijzondere gebeurtenis
  2. resultaten die bijzonder waren in grootte volgens de normale omzet of kosten
  3. het resultaat uit een eenmalige gebeurtenis.

Resultaat 3: Buitengewone resultaten

Het buitengewone resultaat kwam niet voort uit de normale bedrijfsuitoefening. Denk bijvoorbeeld aan de opbrengst van de verkoop van een bedrijfsonderdeel.

Chapter 1

Nu nog één nettoresultaat

Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen kwam met nieuwe standaardmodellen van jaarrekeningen 2021. Het bijzonder en buitengewone resultaat verdween en enkel het nettoresultaat (winst-verlies van het boekjaar – post 9904) bleef over.

Chapter 1

Het nettoresultaat berekenen

Het nettoresultaat is het finale resultaat na aftrek van alle kosten, rentelasten en rentebaten en belasting. Ofwel het bedrijfsresultaat na belastingen. De berekening van het nettoresultaat is relatief eenvoudig. Laat u alvast niet afschrikken door de lengte van de formule. Alle elementen vindt u in de jaarrekening terug.

De formule om het nettoresultaat te berekenen ziet er als volgt uit: 

Nettoresultaat berekenen van een bedrijf
Chapter 1

Informatiewaarde van het nettoresultaat

Een analyse van de jaarrekening en de berekening van het nettoresultaat hebben zeker hun waarde om de financiële gezondheid van een onderneming van naderbij te bekijken. Maar het is absoluut onvoldoende om uw beslissingen enkel en alleen te baseren op cijfers uit de jaarrekening.

Besef immers dat de gegevens uit de jaarrekening minstens enkele maanden oud zijn. Bovendien is de balans vaak een gemanipuleerde momentopname, opgesteld vanuit fiscaal oogpunt. Om zwakke resultaten te verdoezelen komen cijfers niet altijd overeen met de realiteit. Fiscaal gekleurde gegevens, boekhoudkundige handigheidjes, een verborgen agenda, … De kloof tussen de informatie die leveranciers en analisten graag ter beschikking zouden hebben en de informatie die het bedrijf daadwerkelijk rapporteert, is groot. Het feit dat niet alles even objectief en volledig bekend gemaakt wordt, zorgt vaak voor een vertekend beeld. In die zin is het moeilijk, zoniet onmogelijk, om enkel en alleen op basis van de jaarrekening de financiële gezondheid van een bedrijf juist in te schatten.

Kijk dus niet alleen naar de jaarrekening. Vraag hieronder gratis het rapport op van een Belgisch bedrijf naar keuze. Het bevat jaarrekeningen, maar u krijgt ook een gedetailleerde analyse van de cijfers en enkele andere elementen die de financiële gezondheid van een bedrijf te bepalen.