Artikel
Geschreven door Filip Hendrickx
Posted on 01/04/2014

Hoe bereken ik het betaalgedrag van mijn klanten?

1237 keer gelezen

Creditmanagers meten het betalingsgedrag van klanten nauwgezet. Maar u kunt dit ook als zaakvoerder van een kmo of als verkoper in het veld. U weet meteen hoeveel dagen u gemiddeld op uw geld moet wachten. En u hebt een basis om klanten met elkaar te vergelijken. Zo weet u ook wie uw beste klanten zijn.

Meest gebruikte meetinstrument

Het meest gebruikte meetinstrument om het betalingsgedrag van klanten op te volgen is DSO of Days Sales Outstanding. Dit drukt het gemiddeld aantal dagen klantenkrediet uit. Of het aantal dagen dat tussen de opmaak en de betaling van de factuur ligt.

Wat meer is, dit meetinstrument is uiterst eenvoudig in gebruik. Het doel van de meting van uw DSO is al even eenvoudig. U kunt vervolgens actie ondernemen om deze DSO te verbeteren. Want elke dag minder betalingsuitstel levert geld op dat u in uw zaak kunt investeren.

Bereken zelf uw DSO

Op het internet zijn er heel wat formules te vinden. Van eenvoudige tot complexe berekeningen, tot soms ronduit foutieve formules. Veel handiger zijn de berekeningstools.

Een concreet voorbeeld: U hebt een jaaromzet van 5 miljoen euro en openstaande facturen voor 487.000 euro. Gemiddeld betalen uw klanten na 36 dagen. Los van het feit of dit goed of slecht is, is er steeds verbetering mogelijk.

Hier ligt meteen het bijkomend voordeel van deze calculator. Hij laat u inzien wat het effect is als u deze betaalperiode kunt inkorten. Stel dat u op een omzet van 5 miljoen euro uw klanten 1 dag sneller kunt laten betalen. Dan wint u 13.699 euro aan werkkapitaal.

De nadelen van een te groot DSO

Ik som tot slot nog enkele nadelen op van een te groot DSO.

  • U maakt kosten om uw klanten aan te manen tot betaling.
  • U verliest winst.
  • U wordt een (gratis) kredietverstrekker, want u speelt bank.
  • Betalingsherinneringen en intresten verzieken de relatie met uw klant.
  • Er is onzekerheid over uw inkomsten.
  • Uw werkkapitaal is kleiner.
  • U kunt uw leveranciers (misschien) zelf niet op tijd betalen.
  • U zult (misschien) moeten lenen om te investeren.

In een latere blog geef ik u graag enkele oplossingen om de betalingstermijn te verkorten.