Gevolgen van de Brexit voor bedrijven en economie in het Verenigd Koninkrijk
Terug naar overzicht
blog

Gevolgen van de Brexit voor bedrijven en economie in het Verenigd Koninkrijk

Eind juni heeft 52% van de opgekomen kiesgerechtigde inwoners van het Verenigd Koninkrijk gekozen om de Europese Unie (EU) te verlaten. Ondertussen speculeren economen over de gevolgen van de zogenaamde Brexit voor het bedrijfsleven en de economie van het Verenigd Koninkrijk. Vreest u met hen mee?

Kans op verdere verlaging credit rating

Het duurde niet lang of de drie grootste ratingbureaus ter wereld – Moody’s, S&P en Fitch – verlaagden de Britse kredietwaardigheid. Dit betekent dat het land zijn AAA-status verliest.

En die verlaagde credit rating heeft zijn gevolgen. De gevolgen voor de Britse schatkist op korte termijn zijn nog niet gekend, maar de kans bestaat dat S&P en Fitch de score van het Verenigd Koninkrijk nog verder verlagen.

Als dat gebeurt, oogt de Britse overheidsschuld minder aantrekkelijk voor investeerders. Britse staatsobligaties zullen dan uitgesloten worden van het veiligste gedeelte van beleggingsportefeuilles. De vraag ernaar zal verminderen en de financieringskosten van de overheid zullen verhogen.

Bedrijven en consument lenen duurder

De impact van de Brexit op andere vormen van lenen is nog onduidelijk. Om de inflatie te stimuleren is het zeer waarschijnlijk dat de centrale bank de rente voor het einde van het jaar verder verlaagt. Dit kan de kosten van leningen verlichten.

Maar economen en beleggers zijn vooral bezorgd over een stijging van de kosten van leningen voor bedrijven en consumenten. Zelfs als de basisrente van de Bank of England daalt. Door de economische onzekerheid zouden kredietverstrekkers de financieringskosten kunnen verhogen om het hogere risico op kredietverlening in het Verenigd Koninkrijk te compenseren. Hogere financieringskosten zullen dan weer een negatief effect hebben op bedrijven, vooral als de economie in een recessie komt.

Bedrijven verliezen 40 miljard pond

Als onmiddellijke reactie op het referendum zijn de markten ingestort. Het Britse pond noteerde op het laagste punt in 31 jaar. De FTSE 250 – algemeen beschouwd als een betere indicatie van de Britse bedrijven dan FTSE 100 – noteerde de laagste score in 52 weken.

De grootste bedrijven van het Verenigd Koninkrijk verloren in één klap 40 miljard pond van hun waarde. De aandelenkoersen van banken Barclays en Royal Bank of Scotland (RBS) daalden zo drastisch dat de handel automatisch werd opgeschort.

Moeilijkere toegang tot Europese markt

Het zwakke pond zou de Britse export kunnen stimuleren, maar veel financiële experts zijn daar niet van overtuigd. Om te beginnen vertrouwt het Verenigd Koninkrijk veel meer op de import dan op de export. Daarnaast leggen specialisten uit dat in Groot-Brittannië de productie en uitvoer van diensten een hoge toegevoegde waarde hebben. Ze zijn gevoeliger voor veranderingen in de vraag, dan voor veranderingen in de prijs.

Ongeveer 28% van de Britse producten worden verkocht in het buitenland. 45% hiervan is uitvoer naar EU-landen. Toegang tot de interne markt is op dit moment onzeker, maar de Europese vraag zal ongetwijfeld beïnvloed worden. In combinatie met de reeds zwakkere vraag uit de meest opkomende markten, is de kans groot dat het goedkopere pond de economie minder dan verwacht ten goede komt. Sterker nog, de Britse economie zal waarschijnlijk de druk door hogere invoerprijzen sterker voelen dan de eventuele groei in export.

Wat ook zal meespelen is dat de EU een tarief en quota kan opleggen voor Britse export naar Europa en zo de hoeveelheid verkochte goederen en diensten beperken.

Financiële diensten weg uit VK

Financiële en professionele diensten dragen bij tot ongeveer 12% van het BBP in het Verenigd Koninkrijk. De financiële sector alleen al biedt onmisbare steun voor de economie. Ze biedt werk aan meer dan een miljoen mensen.

Naar aanleiding van de Brexit-stemming zei het hoofd van de Europese Centrale Bank dat Londen zijn status als financiële hoofdstad van Europa kan verliezen. Berichten in de media suggereren een belangrijke verplaatsing van financiële jobs in Europa.

Volgens berekeningen van PwC voor beroepsorganisatie TheCityUK kan een EU-uittreding 100.000 jobs in de financiële diensten in gevaar brengen. Banken kunnen hun bevoegdheid verliezen om te adviseren over de Europese deals en om te verkopen in euro als het Verenigd Koninkrijk de toegang tot de interne markt verliest. Op hun beurt zou dit direct een verhuizing betekenen naar Europese steden zoals Parijs, Frankfurt en Dublin.

Onzekere vooruitzichten

De vooruitzichten voor het bedrijfsleven en de economie van het Verenigd Koninkrijk zijn op dit moment onzeker. Ze zijn te zeer afhankelijk van de onderhandelingen rond een uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Zakelijk secretaris Sajid Javid heeft één grote prioriteit in de EU-onderhandelingen: zorgen dat het Verenigd Koninkrijk toegang houdt tot de interne markt. Maar het is niet zeker of hem dat zal lukken.

Deze blogpost is een vrije vertaling van het artikel van Alice Payne dat zij schreef voor onze Britse collega’s.

Gelijkaardige publicaties