Artikel
Geschreven door Sven Persoone
Posted on 16/12/2014

Eenmanszaak failliet: blijft de echtgeno(o)t(e) buiten schot?

363 keer gelezen

Hebt u bij een failliet wel eens gehoord van de verschoonbaarheid van uw debiteur? De rechtbank gebruikt deze term quasi automatisch na het failliet. Maar wat betekent het juist bij het failliet van een eenmanszaak en wat houdt het in?

Als iemand na een failliet verschoonbaar verklaard wordt, dan impliceert dit dat de zelfstandige van al zijn schulden wordt bevrijd. De ondernemer kan opnieuw beginnen zonder dat oude schuldeisers hem nog lastig vallen.

Wordt de uitbater van de eenmanszaak verschoonbaar verklaard, dan wordt ook de aangetrouwde wederhelft automatisch mee verschoonbaar verklaard. Dit betekent dat haar of zijn vermogen sowieso niet aangesproken kan worden. Bovendien heeft de wetgever de verschoonbaarheid uitgebreid naar de ex-echtgenotes of ex-echtgenoten en de wettelijk samenwonende partners.

Failliet door slecht beheer

Tenzij men effectief kan aantonen dat het failliet tot stand is gekomen door slecht beheer van de uitbater of wanneer er kwaad opzet in het spel is. In dat geval zal het vermogen van de uitbater van de eenmanszaak wel aangesproken worden. En aangezien we bij een eenmanszaak met een eenheid van vermogen zitten, wil dit zeggen dat het privévermogen vermengd is met het vermogen van de zaak. In dat geval gaan partners dus niet vrijuit na het failliet.

Zorg er in ieder geval voor dat u bij twijfelgevallen boter bij de vis vraagt.

Lees ook het e-paper:

10 signalen om een nakend faillissement te herkennen