7 goede redenen om uw database te actualiseren

Dorien Boeykens

6 Min
10/05/2023

Elk jaar zijn er in België duizenden ondernemingen die failliet gaan, die hun activiteiten staken of van naam veranderen. Tienduizenden bedrijven die verhuizen. Het zorgt onvermijdelijk voor vervuiling van uw database. Een relatiebestand dat u niet permanent onderhoudt, vertoont na één jaar een foutenmarge van zo’n 30%. Uw database wordt dan eerder een katalysator van inefficiëntie in plaats van de basis tot succes.

Lees op het einde van dit artikel hoe u profiteert van een gratis analyse van uw database.

Met een verouderde database werken houdt gevaren in. Hieronder krijgt u zeven goede redenen om uw database te actualiseren. Want een correcte database is van onschatbare waarde en levert u alleen maar voordeel op.

Irritatie

Een fout bij de aanspreking wekt irritatie op bij de ontvanger. Persoone of Persone, GraydonCreditsafe of CraydonCredisafe, Uitbreidingstraat of Uitbreidingsstraat. Oké, het zijn kleine details en de boodschap zal de bestemmeling wel bereiken, maar als ontvanger zult u dit soort storende foutjes onmiddellijk opmerken. Het zorgt meteen voor een deuk in de reputatie van de afzender. Als u een zakenrelatie benadert, dan doet u dat vanaf de eerste keer maar best met de juiste gegevens.

Geldverspilling

Erger wordt het wanneer de volledige naam of het adres van de bestemmeling verkeerd is. Het is bijvoorbeeld niet langer Creditsafe met maatschappelijke zetel in Sint-Agatha-Berchem. Het is GraydonCreditsafe met officieel adres in Antwerpen (Berchem). In dit specifieke voorbeeld behouden we weliswaar ons filiaal in Sint-Agatha-Berchem, maar in veel andere gevallen is de kans best groot dat uw zending niet aankomt en dat is geldverspilling. Zeker wanneer u dure brochures of catalogi verstuurt. U gooit uw geld helemaal weg wanneer uw zakenrelatie niet langer bestaat. Passieve bedrijven hebben voor u geen waarde meer. Het is belangrijk om te weten welke bedrijven dat zijn.

Tijdverlies

Een foutieve adressering leidt ook tot tijdverlies. Stel u voor dat uw factuur of uw offerte uw klant niet bereikt. Dan verliest u - alweer - kostbare tijd. En die offerte? Tja, de kans wordt met de dag kleiner dat u die nog kunt verzilveren.

Dubbele records

Ook dubbele records vormen een belangrijke bron van vervuiling in een database. Met een officiële en uniforme schrijfwijze vermijdt u alvast dubbels in uw bestand. Ook dat is weer erg belangrijk wanneer u bijvoorbeeld een mailing verstuurt. U doet er nog beter aan om altijd een unieke sleutel te gebruiken, zoals het ondernemingsnummer, om de correcte officiële gegevens op te trekken en dubbels in uw database te vermijden.

Analyses

U beschikt best ook over actuele en volledige gegevens als u van plan bent om analyses uit te voeren of om een objectief profiel van uw klanten te bepalen.

Data Cleaning
  • Als u gegevens mist, dan mist u ook een aantal verbanden en loopt het van bij het begin verkeerd. 
  • Beschikt u over foutieve, verouderde informatie, dan trekt u ook foutieve conclusies en neemt u verkeerde beslissingen.

Profiel

Met een up-to-date gegevensbestand bepaalt u een correct profiel voor uw klanten. Met dat profiel achterhaalt u vervolgens hoeveel ondernemingen met hetzelfde profiel nog geen klant zijn bij u (uw marktpotentieel). Filtert u bovendien op kredietwaardigheid, dan krijgt u een waardevol prospectiebestand. En er zijn heel goede redenen om te selecteren op kredietwaardigheid:

Data Cleaning
  • Solvabele klanten betalen tijdig. Zo hoeft u geen reserves aan te spreken om kredieten te overbruggen. Correcte betalingen zorgen overigens voor een maximaal rendement.
  • Ze genereren minder klachten en kosten u minder energie. Financieel wankele ondernemingen grijpen elke kans aan om betalingen uit te stellen. En daar moet u dan weer zo snel mogelijk achteraan gaan.
  • Er is minder verloop van deze klanten en ze bieden meer groeimogelijkheden. Als zij gezond blijven, dan bent u voor langere tijd verzekerd van afname. En dat zorgt dan weer voor de continuïteit van uw bedrijf.

Verrijken

Een database actualiseren staat gelijk met verrijken. Met de juiste telefoonnummers, contactpersonen, e-mailadressen, financiële indicatoren, relevante scores, ... Omdat een volledig adressenbestand aan de basis ligt van een efficiënt bedrijfsbeleid.

Met een correcte database vermijdt u irritatie, geldverspilling en tijdverlies. Bovendien hebt u correcte gegevens nodig om analyses uit te voeren en profielen te bepalen. Anders loopt u de kans dat u – op basis van verouderde informatie – foutieve conclusies trekt en de verkeerde beslissingen neemt.

Wilt u weten hoe gezond uw database is? Aan welk profiel uw klanten beantwoorden? Hoe ze verdeeld zijn volgens personeelsklasse, juridische vorm, ouderdom, activiteit, scores en limieten? Zo’n analyse doen we gratis voor u en u krijgt er meteen een mooi verslag bij. Neem contact met ons op om de praktische details te bespreken.

Kunt u ondersteuning gebruiken bij de update van uw database? Contacteer dan één van onze data-experts. Die zorgt ervoor dat u binnen de kortste keren weer over een database beschikt waar u op kunt vertrouwen. En, één die u via een eenvoudige API-connectie permanent up-to-date kunt houden.

Wilt u meer weten over deze materie en de impact van correcte data op uw bedrijfsresultaat? Bekijk dan ook het webinar waarin Tim Van Laere (R&D) en Anke Van Oosterhout (Customer Success Director) u vertellen wat een permanent opgeschoonde database u oplevert.